Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Predátoři obojživelníků aneb Natrix natrix vs. Bufo bufo
Sdílet:

Predátoři obojživelníků aneb Natrix natrix vs. Bufo bufo

Již odmala se věnuji chovu cizokrajných i našich původních obojživelníků, posledních pár let také aktivnímu pozorování obojživelníků v naší přírodě. Tato nádherná zvířata mě vždy něčím překvapí. Krásní mloci šplhající po stromech, žáby při lovu hmyzu, samečci čolků při páření atd.

O obojživelnících je toho však napsáno již relativně dost. A proto bych chtěl nyní napsat pár článků o jiných zvířatech, která mě svým chováním i dovednostmi překvapila u vody. Při výpravách se občas setkáme i s predátory našich obojživelníků, jako jsou například kachny, volavky, vydry, pijavice, hadi, kočky atd. Nyní se mi podařilo nafotit v akci Užovku obojkovou. Měřila něco kolem metru a odvážila se zaútočit na dospělou samici ropuchy obecné. Ve finále do sebe ropuchu nenasoukala, ovšem žába utrpěla zranění, kterým nakonec podlehla. Bohužel, zbytečně promarněný život …

Zajímavé bylo pozorovat obranné schopnosti ropuchy. Had se zakousl do hlavy žáby, ta se okamžitě nafoukla, což užovce způsobilo obrovské problémy s dalším polykáním. Ihned nato začala ropucha vylučovat jed z jedových žláz. Docela intenzivně se také bránila kopáním a odstrkáváním předníma i zadníma nohama. I když bylo naprosto jasné, že had nemá šanci ropuchu sežrat, nehodlal tento boj vzdát. Hada jsme chytli a zvedli do vzduchu. Mysleli jsme si, že žábu upustí. Nestalo se tak. Ani přenášení ve kbelíku mu nijak nevadilo. Až po dlouhém boji užovka ropuchu upustila a rychle se odplazila pryč.

Celý děj se odehrával na naší zahradě, a tak se na boj o život přišla podívat i prasátka. Otázka zní, jestli se jich užovka zalekla, nebo byly obranné schopnosti ropuchy tak účinné. Těžko říci, jak by tento boj dopadl bez vyrušení. Sežrala by užovka tak velkou ropuchu?

Na podobné boje i jiné nepřirozené chování narážím pravidelně, a proto si myslím, že nebude dlouho trvat a budu se s vámi moct podělit o další zajímavé zážitky.

Autor textu: Tomáš Pater
Autor fotografií zdroj: Tomáš Pater
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru