Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dům moře ve Vídni
Sdílet:

Dům moře ve Vídni

V květnu letošního roku jsem navštívil tento dům ve Vídni a chtěl bych se o své zážitky podělit se čtenáři Fauny a také doporučit návštěvu tohoto domu moře.

Co byste měli vědět

Budova, ve které Dům moře je, se nachází v Esterházy parku, v šestém okrese. Najdete ji snadno, vydáte se od hradu Hofburk po ulici Mariahilfer Strasse směrem k Západnímu nádraží, Westbahnhof a asi uprostřed této trasy za kostelem Maria hilfer, který stojí na levé straně této ulice, odbočte ulicí vlevo a po pár krocích ji máte před sebou. Tato budova byla původně pevnost, která byla postavena před druhou světovou válkou, aby chránila Vídeň před nálety letadel. Ve Vídni je takových pevností několik, po válce byla snaha je odstranit, ale byly tak dobře postavené, že se toto nezdařilo, a tak jsou využívány k různým účelům. Tato k akvaristické a teraristické stálé výstavě.

Začátky byly skromné, na nádrže se používala vyřazená skla z tramvají. Voda se vozila cisternami z Jadranu. Dnes zde vodu připravují z mořské soli a běžné vody z vodovodu a na mnohé nádrže by skla z tramvají již dnes nestačila. Vstupné v Eurech bylo v době mé návštěvy pro dospělé 8,40, pro děti od 3 do 5 roků 2,70, od 6 - 15 roků 4 a pro důchodce 6,40. Pokud by se vám ta cena po přepočtu na koruny zdála vysoká, pak věřte, že to co uvnitř uvidíte, za tu cenu stojí. Celý komplex je rozdělen tématicky na faunu korálových útesů, na faunu Středozemního moře, na sladkovodní faunu, na část teraristickou a nakonec to nejlepší, expozice, která představuje tropický prales.

Žraloci, skafandry i terárium

Po vstupu do výstavních prostor vás nejprve ohromí velká žraločí laguna. Toto velké akvárium má obsah 200 000 litrů a proplouvá v něm pět štíhlých rychlých žraloků. Společně s nimi je tam mořská želva Chelonia mydas, veliká více než metr. Je to druh želvy, ze které se dělala polévka nebo ještě dělá? Dalšími obyvateli tohoto akvária jsou murény. Byly vidět jen hlavy, které se na nás dívaly svýma očima z kamenné stěny a podle velikosti hlav, to musely být murény hodně veliké. V přízemí jsou vystaveny ještě potápěčské skafandry, čelisti i jednotlivé zuby ze žraloků. Také fotografie ukazující nechutné zabíjení a kuchání želv.

První poschodí patří teraristické expozici. Největší terária měří asi 4×3 m délka×výška. Jedno je obydleno čtyřmi krajtami tmavými. Dvě jsou albíni a dvě normálně zbarvené. Délku největší odhaduji na pět metrů, zbývající na 2 - 3 m. Druhé velké terárium je krásně zarostlé a žijí v něm chameleoni jemenští, bazilišci zelení a anolisové. V hustém porostu se nedala všechna zvířata spočítat, ale podle jednotlivých zvířat, která byla vidět, zde budou velké chovné skupiny. Celkem je v této části 23 terárií, která jsou také osázena rostlinami. Namátkou uvedu některé obyvatele těchto terárií: užovka amurská, užovka červená, mamba zelená, zmije útočná, chřestýš sametový, psohlavec hnědý, hroznýšovec duhový, korálovky, kobry a mnoho dalších. Jsou zde také kajmani šironosí, čtyři terária jsou věnována pavoukům sklípkanům a jedno štírům.

Dojde i na sladkou vodu

Druhé poschodí je tématicky rozděleno na dvě části. První část je věnována fauně Středozemního moře. Jsou v ní vystaveny ryby, ježovky, hvězdice, chobotnice, mořští koníci, garnáti, krabi, plži, rournatci, langusty a další obyvatelé Středozemního moře. Největší nádrž zde měří asi šest metrů, dále je zde devět nádrží menších.

Ve druhé části tohoto poschodí jsou nádrže se sladkou vodou. Největší nádrž, která měří na délku asi čtyři metry, obývají piraně. V ostatních menších nádržích jsou rybky, které se chovají běžně i v našich akváriích.

Nejbarvitější podívaná je k vidění ve třetím poschodí, které je věnováno korálovým útesům. Je zde 24 nádrží, z nichž největší má délku asi pět metrů, v nich uvidíte mimo různých druhů korálů, kroužkovce, korýše, houby, ostnokožce a mnoho druhů krásně zbarvených ryb. Jsou zde např. klauni i se svými sasankami, pomci, klípky, ježíci, čtverzubci, rejnoci, murény, také skupina šesti krásných jedovatých perutýnů a velmi jedovatá ryba odranec pravý a mnoho jiných druhů korálových rybek.

Nádrže, jak akvarijní tak terarijní, jsou opravdu krásné, výborně udržované, je na ně pěkný pohled, ale největší zážitek vás čeká při vstupu do expozice, která představuje tropický prales. Je to hala, která je ze tří stran zasklená, čtvrtou stěnu tvoří skála. Vzduch je zde prosycen vlhkostí, která je částečně z otevřených nádrží, vodopádu a částečně umělá, dělaná párou. Všude kolem vás je plno zeleně, keře a stromy, mezi nimi kapradiny, bromélie, fikusy, philodendrony, difenbachie a ještě jiné druhy rostlin, kolem kterých létají volně různé druhy ptáčků. Na výšku zabírá tato část tři poschodí Domu moře. Můžete procházet po zemi mezi otevřenými nádržemi, ve kterých plavou želvy nebo se vyhřívají před vámi na ležících kmenech, stačí jen trochu natáhnout ruku a můžete se jich dotknout.

Jsou tu např. želvy kachuga tecta, geoclemys hamiltoni, hardella thurji a jiné. V další nádrži je želva matamata a mezi nádržemi s vodou lezou velké želvy chelonoidis carbonaria a denticulata a také velký leguán zelený.

Když vás přestane bavit se na tu krásu dívat ze země, tak se můžete dívat z terasy, která je v horní části. Dům moře vám poskytne opravdu jedinečný zážitek a krásnou podívanou.

Autor textu: Jan Fojtl
Autor fotografií zdroj: Jan Fojtl
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru