Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pomec prstenčitý (Pomacanthus annularis)
Sdílet:

Pomec prstenčitý (Pomacanthus annularis)

Ryby z čeledi pomcovitých se vyskytují v tropických mořích celého světa.

Dlouhověká a hladová

Jsou příbuzní s klipkovitými, od kterých je na první pohled rozeznáme podle dlouhého obranného trnu, který pomcovitým vyrůstá na dolních okrajích žaberních víček. Rozvinutá postupná barvoměna vyvolává u ryb této čeledi různé vzory a kombinace zbarvení u mladých, adolescentních a dospělých jedinců, které slouží k eliminaci značné vnitrodruhové agresivity. V přírodě žijí osamoceně nebo harémově a v takto utvořené skupině probíhá i rozmnožování. Jedná se o ryby dlouhověké, dožívající se běžně 15 let. Některé druhy jsou schopny zvratu pohlaví. Pomcovití vyžadují velké množství potravy, řada druhů jsou potravní specialisté.

Způsob života

Areál rozšíření jednoho z nejznámějších představitelů čeledi, pomce prstenčitého, zasahuje rozsáhlé oblasti Indopacifiku. V přírodě dosahuje tato ryba délky 35 cm, v akváriích dorůstá většinou jen k 25 cm. Jedná se o velmi choulostivého chovance, který je nedůtklivý k jedincům téhož druhu, proto provozujeme vždy samostatný chov. Atraktivní je přeměna mláděte na dospělce, kdy se z ryby v tmavě modrém základním zbarvení, které protínají silnější a jemnější bílé čáry, stane zlatohnědý krasavec se zašpičatělou hřbetní ploutví. Dospělci mají také slonovinově zbarvený ocas s oranžovým lemem na konci a modrý kroužek nahoře za skřelami. Modrá barva z šatu mladých zůstane po adolescenci zachována na okrajích břišních, řitní a hřbetní ploutve, dále vytváří nepravidelnou dvojitou linku na hlavě a je přítomna i na ostnech. Nejmarkantnější podíl modrého zbarvení se ovšem projevuje v několika pruzích, které začínají hned za žábrami a směřují přes celé tělo v oblouku ke konci hřbetní ploutve. V potravě pomce prstenčitého by měly hlavní složku tvořit řasy. Tyto ryby ale nepohrdnou i masitou mraženou a živou potravou. Předkládáme jim kousky krevet, slávek nebo jiných mlžů, vidlonožce Mysis a žábronožky.
Z ekonomického hlediska patří pomci k nejdražším rybám, navíc jsou značně choulostiví. Tyto nedostatky ovšem bohatě vyvažuje jejich nádherný vzhled, pro který jsou akvaristy tolik vyhledáváni. K nejatraktivnějším druhům bezpochyby patří pomec císařský a pomec paví.

Autor textu: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Autor fotografií zdroj: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru