Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Serraselmus nattereri
Sdílet:

Serraselmus nattereri

Do čeledi serraselmidae patří vlastní pirani s předsunutou spodní čelistí, které jsou výrazně masožravé. Rostlinný podíl tvoří jen nepodstatnou část...

Do čeledi serraselmidae patří vlastní pirani s předsunutou spodní čelistí, které jsou výrazně masožravé. Rostlinný podíl tvoří jen nepodstatnou část potravy. Zbarvení Nattererovi piraně, též nazývané piraňa červenobřichá či červená, odpovídá nejobvyklejšímu schématu piraní. Mladé rybky jsou stříbrnolesklé s tmavými body po těle. Při růstu, který je zpočátku značně rychlý, skrvny na těle ustupují, zbarvení tmavne a často se blíží ke stříbřitě bronzovému, s výrazným leskem. Na spodní části těla (hrdlo, prsa, břicho) až ke spodní čelisti se objevuje červené zbarvení různé intenzity. Tyto až 30 cm dlouhé ryby chované v akváriích od roku 1911 jsou přirozeně žravé a při výpadech za potravou dosahují extrémního zrychlení. Mladé ryby lze krmit nitěnkami, větší rybkami či filém, ale přijímají i jinou masitou potravu včetně hovězího srdce a také krmivo vločkové. Ačkoliv máme co do činění s obávanými predátory vzbuzujícími spíše pocit strachu, v zajetí se jedná o velice plaché ryby, kterým nejlépe prospívá nádrž se ztlumeným osvětlením, s uměle vytvořenými úkryty, případně se zastíněním plovoucími rostlinami. Důležitá je výkonná filtrace a pravidelná výměna vody, kterými zajistíme udržení dusíkatých látek na nízké úrovni. Snížíme tím riziko vnitrodruhové agresivity, které při zakalené vodě plné dusíkatých látek silně vzrůstá. Vodní nádrž by měla být i z těchto důvodů větší než 300 l. Je možno ji vybavit nejen umělými ale také živými rostlinami, z nichž nejvhodnější jsou hnědovka křídlatá, měchýřovka jávská či šípatkovci. Nároky na teplotu vody nejsou nijak výrazné. Pro chov vystačíme s teplotou 24 stupňů Celsia, pro tření teplotu o dva stupně zvýšíme. Tření piraní je velmi zajímavé. Může probíhat ve společné nádrži, ale lépe je připravený pár odlovit do nádrže samostatné. Zde samec vybere místo pro nakladení jiker, kde vyhloubí jamku. Po nakladení a oplodnění jiker, kterých bývá zpravidla kolem 500 až 1000, ale může jich být i více, začne samec jikry bránit a po několika hodinách odežene i samici. Plůdek se líhne po třech dnech a k rozplavání dochází ve stáří asi 7 dnů, kdy nejpozději odlovujeme z nádrže také samce. Potěru předkládáme nejprve nauplie žábronožky solné, později plankton, sekané nitěnky a škrabané maso. Již v jednom měsíci stáří ve velikosti ryb 15–20 mm může docházet k projevům kanibalismu, a proto mladé rozdělujeme podle velikosti do určených nádrží. Typické zbarvení mladým vydrží až do velikosti 10 cm.

V Jižní Americe žije přes třicet druhů piraní, z nichž se ovšem do akvárií významněji rozšířila, a to i zásluhou českých profesionálních chovatelů, pouze piraňa červenobřichá. V přírodních biotopech se piraně živí drobnými rybami, mršinami, červy či hmyzem. Jen některé druhy napadají i teplokrevné živočichy a mohou být nebezpečné pro lidi. Agresivita ryb je přímo odvislá od zavodnění řek a dostatku potravy. V odbobí dešťů, kdy hladina toků stoupá a rozlévají se do okolí, bývají piraně neútočné. Plní úlohu zdravotní služby, kdy požírají mršiny a živí se svojí přirozenou potravou, jako jsou jiné rybky či červi. V období sucha, kdy se na malém prostoru shromáždí velké množství vyhladovělých piraní, dochází k přizpůsobení se situaci a piraně chňapají po všem, co se v jejich okolí pohne. Jejich orgány jsou mimořádně citlivé na přítomnost krve ve vodním sloupci a jestliže tuto látku zaregistrují, okamžitě dochází k napadení poraněného zvířete, ze kterého dovedou odstranit všechny měkké tkáně. Piraně jsou jedny z mála ryb, možná vůbec jediné, které napadají živočichy mnohem větší než jsou sami. Jejich čelisti jsou velmi silné, vybavené dvojřadými ostrými zuby trojúhelníkového tvaru, které do sebe zapadají jako zip. Jakmile se piraňa zahryzne, provede pohyb celým tělem a vyrve z oběti kus masa.

Obávaný lovec je přitom sám velmi oblíbenou lovnou rybou. Při lovu piraní často stačí jen zakmitat kovovou návnadou, čímž imitujeme tělo rybky a z háčku po chvíli vytahujeme zaseklou piraňu, aniž bychom ztráceli čas se sháněním návnady. Pozornost musíme zachovat při další manipulaci s úlovkem, neboť vzrostlá ryba dokáže neopatrného manipulátora ošklivě poranit, a to dokonce ještě po smrti, díky dlouho aktivovaným nervovým reflexům.

Pravým piraním jsou velmi podobné tzv. rostlinožravé tetry, které před několika lety obohatily škálu nabízených „dovozových“ ryb. Tyto rybky dorůstají příznivé délky a jsou výrazně býložravé, což snižuje nejen nároky na filtraci vody, ale i na velikost nádrže.

Autor textu: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Autor fotografií zdroj: Mgr. Bc. Alexandr Veselý
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru