Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Dravý spolubydlící aneb jak chovat piraně
Sdílet:

Dravý spolubydlící aneb jak chovat piraně

Akvaristika
Všeobecné

Dravé ryby se spoustou ostrých zubů jsou vděčným námětem mnoha hororových filmů. Pokud však překonáte prvotní obavy a zažité předsudky, můžete v piraních najít zajímavé obyvatele pro vaše akvárium. Piraně navíc spolehlivě uspokojí touhu po troše exotiky a můžete se spolehnout, že budou i vděčným tématem hovoru.

Mohou mě pokousat?

Je vysoce nepravděpodobné, že vás piraňa kousne nebo napadne, je-li dobře krmená a držená v prostorných podmínkách. Ostatně i v přírodě tyto ryby málokdy útočí na něco tak velkého jako člověk a raději vezmou zavděk jinými rybami nebo drobnějšími zvířaty. Podobně jako žraloci, také piraně reagují na krev. Máte-li na ruce poranění, raději se nádrži s piraněmi vyhněte. K napadení také může dojít, přiblížíte-li při krmení prsty příliš blízko vodní hladině. Červ nebo váš malíček – pro piraňu je to malý rozdíl.

Jak piraně vypadají?

Různé rody piraní se mohou lišit vzezřením i chováním, můžeme si však popsat obvyklé vlastnosti společné většině z nich. Jsou to poměrně mohutné ryby s vysokým tělem, tupou hlavou a nápadnou spodní čelistí s množstvím drobných ostrých zoubků. Ačkoliv se většinu času pohybují zvolna a rády si i jen tak zalenoší, v případě útoku nebo leknutí dokážou být velice rychlé a obratné.

Jaké druhy piraní se nejčastěji chovají?

Jak jsme zmínili, není piraňa jako piraňa. Čeleď piraňovitých ryb zahrnuje velké množství rodů a druhů, pouze některé z nich však lze potkat v domácích akváriích. A které to jsou nejčastěji?

Piraňa červená (Pygocentrus nattereri)
Nejčastěji chovaná piraňa, známá také jako piraňa červenobřichá nebo piraňa Nattererova. Dorůstá velikosti kolem 25–30 cm a při dobré péči se dožívá kolem 7 let. Díky tomu, že se v zajetí úspěšně rozmnožuje, patří mezi finančně dostupné druhy – cena se obvykle pohybuje v rozmezí 50–300 Kč v závislosti na velikosti ryby.

Piraňa orinocká (Pygocentrus cariba)
Má také červené břicho jako piraňa Nattererova, od které ji rozeznáte podle černé skvrny za skřelemi. Na rozdíl od své příbuzné se piraňa orinocká v zajetí rozmnožuje velmi obtížně, je proto hůře dostupná, a především dražší.

Piraňa tmavá (Pygocentrus piraya)
Je nazývaná také piraňa udatná nebo vodní hyena. Je to velmi vzácná, drahá a agresivní ryba, kterou si může dovolit pouze opravdu zkušený chovatel. Patří mezi největší piraně, může dorůst až 50 cm délky. Nápadná je sytě oranžovým bříškem a stříbrnýma očima. Bývá velmi agresivní, a to i v rámci vlastního hejna.

Piraňa stříbřitá (Serrasalmus rhombeus)
Známá také jako černá piraňa, je nápadná především jasně červenýma očima. Dorůstá až 45 cm délky a na rozdíl od většiny svých příbuzných je spíše solitérní. Pod českým názvem piraňa stříbřitá můžeme najít rovněž jiný druh z čeledi piraňovitých, a sice Metynnis argenteus, což je asi 13 cm velká, klidná a převážně býložravá rybka.

Piraňa Brandtova (Serrasalmus brandtii)
Středně velká piraňa dorůstající kolem 20–25 cm délky. Je velmi atraktivní díky svým duhově lesklým šupinám, na druhé straně ale patří k nejagresivnějším piraním a je třeba se před ní mít na pozoru.

Piraňa protažená (Serrasalmus elongatus)
Piraňa přizpůsobená rychlému pohybu v proudících vodách. Od ostatních piraní se liší protáhlým tvarem těla, který jí přinesl přezdívku „štičí piraňa“. Jsou to temperamentní samotáři, někdy se projevují plaše, jindy spíše agresivně.

Piraňa maraňonská (Serrasalmus spilopleura)
Dorůstá kolem 22 cm délky a vyskytuje se ve dvou barevných variantách: Gold a Ruby Red. Vůči ostatním rybám je velmi agresivní a útočí zejména na ploutve. V chovech není příliš rozšířená, protože se v zajetí v podstatě nerozmnožuje. Od toho se odvíjí i výše ceny – od 1000 Kč výše.

Piraňa Géryho (Serrasalmus geryi)
Středně velká piraňa s nápadným zbarvením. Spolehlivě ji poznáte podle fialovo-červeného pruhu, který kopíruje horní linii hlavy a těla. Hodí se pouze pro zkušené akvaristy.

Piraňa Manuelova (Serrasalmus manueli)
Raritně chovaná piraňa dosahující až 40 cm délky. Zbarvení je zelené se stříbrným nádechem, skřele a oči má oranžové.

Piraňa rostlinožravá (Piaractus brachypomus)
Dorůstá až 80 cm délky, přesto není nutné se jí obávat. Jak napovídá název, tato piraňa je převážně vegetariánka. Její ploché zuby nejsou uzpůsobeny k trhání masa, zato jimi dokáže rozlousknout i tvrdé skořápky ořechů. Odtud také její druhý český název – piraňa plodožravá. Její chov patří k těm méně obtížným, avšak protože se v zajetí téměř nerozmnožuje, počítejte s vyšší pořizovací cenou.

Nádrž

Velikost nádrže pro piraně se odvíjí od velikosti a počtu chovaných ryb. Obecné pravidlo doporučuje 1,5–2 litry vody na každý centimetr ryby, roli samozřejmě hraje i konkrétní druh. Vezmeme-li tedy střední piraňu o délce kolem 20 cm, dostaneme se zhruba na 40 litrů na jednu rybu. Většině piraní nesvědčí samota, proto počítejte s minimálně 200l nádrží.

Piraním vyhovuje voda o teplotě kolem 25 °C, dávejte proto pozor nejen na chlad, ale také na přílišné horko. Zatímco chladná voda snižuje imunitu a životaschopnost ryb, příliš vysoká teplota má za následek nedostatek kyslíku, což vede k poškození jejich nervové soustavy.

Přestože jsou piraně obávanými dravci, v přírodě se i ony mnohdy stávají kořistí jiných predátorů. Často jsou proto plaché a potřebují dostatek úkrytů, aby se cítily bezpečně a nepodléhaly stresu. Vyhovují jim kamenné i dřevěné úkryty, vhodná je také hustá vegetace, kterou však některé piraně rády cupují.

Nádrž obývaná masožravci je náročnější na údržbu. Každý týden byste měli obměnit deset až patnáct procent vody v nádrži, abyste ji udrželi bez patogenů a nečistot. Důležitá je také řádná filtrace, která zároveň vytváří přirozený vodní proud, v jakém se piraně pohybují v přírodě. 

Krmení piraní

Hlavní složkou stravy piraní je maso. V přírodě loví menší ryby, obojživelníky nebo i drobnější savce, v zajetí jim můžete podávat netučné hovězí či kuřecí maso, případně ryby a malé korýše. Nepohrdnou ale ani rostlinným krmením, jako třeba bramborami nebo špenátem, často také spásají akvarijní rostliny.

Piraně stačí krmit obden, správnou velikost krmné dávky poznáte tak, že do dvou minut nezbude po jídle ani stopy. Pokud vhodíte příliš mnoho krmení, může dojít ke zhoršení kvality vody, proto případné zbytky co nejrychleji odstraňte.

Mohu chovat piraně s jinými rybami?

Velmi záleží na konkrétních druzích. Mnohé piraně je možné chovat s ostatními rybami, pokud mají dostatek jiné potravy a prostornou nádrž. Ze zřejmých důvodů jsou nevhodným společníkem pro piraně jakékoliv ryby s delšími jemnými ploutvemi.

Autor textu: Ing. Šárka Štíchová
Autor fotografií zdroj: Shutterstock
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru