Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Jak budeme krmit, když v předpisech a krmivech řádí nemoc šílených krav?
Sdílet:

Jak budeme krmit, když v předpisech a krmivech řádí nemoc šílených krav?

Psi
Nemoci

Možná se to na první pohled ani nezdá, ale hrozba nemoci BSE, tzv. nemoci šílených krav, ovlivní i život mnohých našich psů a koček. Nehrozí jim sna...

Možná se to na první pohled ani nezdá, ale hrozba nemoci BSE, tzv. nemoci šílených krav, ovlivní i život mnohých našich psů a koček. Nehrozí jim snad přímo onemocnění, toto riziko nebylo ještě zcela prokázáno ani vyvráceno, ale nákup krmiva bude pro mnohé majitele psů a koček složitější.

Pro masožravce se vyrábějí krmiva s vysokým obsahem živočišných produktů. Surovinou bývá nejčastěji masokostní krmná moučka, kostní moučka, živočišné tuky a další suroviny pocházející z těl hospodářských zvířat. Některé z těchto surovin jsou z hlediska přenosu BSE více či méně nebezpečné. Na tuto skutečnost musela Státní veterinární správa České republiky reagovat určitými omezeními dovozu. Dnes je těžko říci, jak dlouho budou omezení dovozu krmiv trvat, jestli se budou postupně uvolňovat, nebo naopak zpřísňovat, a kdy skončí. Nyní na přelomu roku jsou nadále vyráběna česká krmiva ze surovin pocházejících z tuzemského trhu, zejména z kafilerních mouček. Dovoz živočišných surovin (mouček) ze zemí Evropské unie je zastaven. Zákazy dovozu se zatím týkají pouze Evropy, výrobcům však komplikuje život omezený zdroj domácí suroviny a nutnost dovozu dražších surovin ze vzdálenějších částí světa i delší čas, potřebný k těmto mimořádným dovozům.

Hotová krmiva evropského původu se nyní nedovážejí vůbec, trochu volnosti k dovozu je v krmivech z vyjmenovaných pěti nejméně rizikových zemí EU - přes hranice projdou jejich některé konzervy.

Z dovozových krmiv bez omezení zatím přicházejí krmiva amerických a kanadských výrobců, pokud jsou ovšem vyráběna v USA a Kanadě (ne ve filiálkách v Evropě) a pocházejí z tamních surovin. U informovaných a úzkostlivějších majitelů zvířat se začínají rychle prosazovat dražší krmiva, která obsahují suroviny pocházející z normálně pro lidskou výživu porážených a jatečně kontrolovaných zvířat. Kvůli BSE lidé začali uvažovat, co to vlastně je ta kafilerní / živočišná / masokostní / kostní moučka. Na trhu s krmivy pravděpodobně dojde v nejbližších týdnech k výrazným přesunům a změnám, včetně změn receptur a možná i cen. Vzhledem k několikatýdenním zásobám a tím k dostatečnému času na další reakci výrobců a dodavatelů na nové předpisy, se ovšem dá předpokládat, že k výraznějším problémům v zásobování obchodů nedojde. Je však dost možné, že některou ze svých oblíbených značek po několik dní, během nichž bude výrobce hledat optimální řešení, ve svém obchodě nenajdete. Dostatečně pestrá škála výběru nám určitě přes dočasné problémy zůstane.

Autor textu: MVDr. Zdeňka Dvořáková
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru