Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Octomilka obecná (Drosophila melanogaster)
Sdílet:

Octomilka obecná (Drosophila melanogaster)

Bezobratlí
Všeobecné

Lidově nazývané vinné mušky, rozšířené po celém světě. Jsou důležitým potravním zdrojem dravého hmyzu, žab a mláďat malých druhů ještěrů. Dosahují velikosti 2-3 mm. Samečka od samičky poznáme podle toho, že je menší a štíhlejší. Chovají se dvě formy octomilek - klasická, okřídlená, (můžeme nachytat na hnijícím ovoci) a se zakrnělými křídly (používá se častěji, je vhodnější jak pro chov tak manipulaci).

Jak chovat octomilky

Optimální teplota pro chov je 25 st. C, lze je chovat i při pokojové teplotě, ale jejich vývoj se prodlužuje. Naopak při vyšší teplotě, tj. 30 st. C a více, začínají degenerovat!

K chovu lze využít libovolnou skleničku o objemu 0,2 l až 0,5 l (i více, ale pak je obtížnější manipulace) záleží na potřebě chovatele. Sklenici zatěsníme buď gázou nebo látkou a zajistíme gumičkou (provázek se mi neosvědčil). Na dno sklenice dáme živnou půdu do výše 1 až 2,5 cm. Je mnoho receptů přípravy živných půd, o některých se zmíním.

Užívána v profesionálních chovech:
1. agar 11g
2. sušené pivovarské kvasnice 24 g
3. nerafinovaný třtinový cukr 40 g
4. bioklein 24 g
5. kukuřičná mouka 80 g
6. kyselina benzoová 2 g
7. kyselina sorbová 0,5 g
8. voda 1000 g

Složky 1.-5. a 8. rozvaříme za stálého míchání, 6. a 7. rozpustíme v denaturovaném lihu, obojí smícháme a mírně, krátce povaříme. Za horka plníme do chovných nádob, které ihned uzavřeme vatovým tampónem. Po zchladnutí a ztuhnutí půdy přidáme složený filtrační papír nebo proužek z platu.
Pro nás, obyčejné chovatele, je tento způsob přípravy živné půdy zbytečně moc komplikovaný.
1. kvasnice 60 g
2. hrozinky 40 g
3. agar 10 g
4. dětská krupice 36 g
5. voda 1000 g

Všechny složky vaříme 1,5 hodiny, necháme vychladnout na 60 st. C. Potom do vzniklé směsi nalijeme 0,8 ml kyseliny benzoové, po promíchání rozlijeme do nádob. Po ztuhnutí povrch postříkáme kvasnicemi rozpuštěnými ve vodě.
Ani tento způsob nepatří mezi nejjednodušší, proto není moc často využíván.
1. agar 1 g - 1. agar 1 g
2. cukr 5 g - 2. cukr 6 g
3. dětská krupice 5 g - 3. kukuřič. mouka 20 g
4. voda 100 ml - 4. voda 100 ml

V 70 ml studené vody rozpustíme cukr, rozmícháme ve vodě a rozvaříme ve vodní lázni přímo v chovných nádobách. Po ztuhnutí zalijeme povrch kvasnicemi rozpuštěnými ve vodě. Potom umístíme filtrační papír a násadu octomilek.

Vývojový cyklus

Při optimální teplotě trvá jejich vývojový cyklus 8-10 dní. Z vajíček se larvy líhnou do 24 hodin, za 4 dny se 2x svlékají, potom se zakuklí a za 4 dny se vylíhnou dospělí jedinci.

Jejich jedinou nevýhodou je krátká životnost. Když je potřebujeme jen na odchov mláďat ještěrů, třeba 2x ročně, musíme neustále zakládat nové násady, abychom si je zachovali.

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru