Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Tajemný sklípkan - Selenopelma kovariki
Sdílet:

Tajemný sklípkan - Selenopelma kovariki

Tento druh pochází z Asie, konkrétně z Vietnamu. Jeden exemplář tohoto sklípkana jsem zakoupil na podzim roku 1998. Umístil jsem ho do plastikové krabičky 8x12x8 cm. Jednalo se o mládě po 2. svleku. Jako podklad jsem použil lignocel s příměsí na hrubo drcené smrkové kůry. Sklípkan se po několika dnech v krabičce zapředl ve svém úkrytu, na který použil již zmiňované kousky smrkové kůry. Ze svého úkrytu prakticky nevylézá. Jelikož často pozoruji své chovance přes noc, zjistil jsem, že až na pár výjimek nevylézá ani v noci. Výjímku udělá hlavně při svleku, ale jen v tom, že starou svlečku vždy vystrčí ven do ústí svého úkrytu.

Samozřejmě, že sklípkana musím občas vizuálně zkontrolovat. V tomto případě musím svého chovance doslova vyhnat z úkrytu, abych si ho prohlédl. Ten po chvíli zase zaleze zpět. Tento druh vyžaduje méně vlhkosti. Jen těžko jde u nedospělého jedince určit pohlaví.

Je prakticky nemožné pozorovat jeho způsob života. Zkusil jsem i známou věc, že jsem po okrajích nalepil z venku tmavý neprůsvitný papír proto, že po odlepení si vytvoří těsně u stěn „sklípky". Ani toto se nepovedlo, protože sklípkan svůj úkryt zapřede i ze strany, kde je stěna. Takže po odstranění tmavého papíru nevidíte nic. Tento druh byl objeven a popsán teprve nedávno a vyžaduje další důkladné zkoumání.

A ještě něco - jedná se o toxicky významnější druh. Takže při manipulaci s dospělejším jedincem si dávejte pozor. Účinky jeho jedu ještě nejsou prozkoumány.

 

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru