Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Acanthoscurria geniculata
Sdílet:

Acanthoscurria geniculata

(C. L. Koch, 1841) Tento obří a krásně zbarvený zemní sklípkan patří do podčeledi Theraphosinae, obývající se svým rodem Střední a Jižní Ameriku....

(C. L. Koch, 1841)

Tento obří a krásně zbarvený zemní sklípkan patří do podčeledi Theraphosinae, obývající se svým rodem Střední a Jižní Ameriku. Je přezdíván “bílý smithi”. Samotná Acanthoscurria geniculata se nejvíce vyskytuje v Brazílii. Zde obývá suché lesy. Základní zbarvení je tmavě hnědé, až černé s delšími, světle hnědými chloupky po těle. Na končetinách má příčné, růžovobílé pruhy. Moje samice má přes 8 centimetrů v těle. Koupil jsem ji v červnu 2001, jako subadultní. Zatím se však do dospělostního svleku nesvlékla.

Tento pavouk je abnormálně žravý. Samice dokázala postupně za sebou spořádat 2 potkany a 4 myší holata. Vlastnil jsem také samce, kterého jsem zaslal na páření, při kterém byl však zabit. Páření se však podařilo.

Jedná se o dosti agresivní zvíře. Jeho velikost je značná a z jeho, skoro 1 cm dlouhých chelicer, jde skutečně strach. Reaguje na podráždění jedovatým kousnutím. Samici chovám v teráriu o rozměrech 30 x 20 x 20 cm. Jako podklad slouží 4 cm vysoká vrstva lignocelu. Do terária jsem umístil vyschlý kořen ovocného stromu, který neplesniví a mělkou napaječku. Vlhkost udržuji 70 - 80 %. Teplota se pohybuje okolo 25 - 26 stupňů Celsia.

Tento sklípkan patří mezi největší zástupce rodu a není u nás příliš rozšířen. Jeho odchov je relativně snadný. Počet vajíček v kokonu se může pohybovat ve stovkách. Jeho rozšíření v chovech je podle mě jen otázkou času. Pro jeho agresivitu a patrně také značnou jedovatost, bych tohoto sklípkana nedoporučoval začátečníkům. Manipulace s ním vyžaduje značnou opatrnost.

Přeji úspěšný chov a odchov.
Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru