Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Gekon páskovaný, gekon čokoládový
Sdílet:

Gekon páskovaný, gekon čokoládový

Výskyt

Pochází z ostrovů mezi Jávou na západě (podle některých údajů je západním okrajem výskytu Timor) a Šalamounovými ostrovy na východě. V biotopu je vázán ponejvíce na kmeny stromů, ale lze jej zastihnout i na stavbách v blízkosti vyšší vegetace a na skalách v nitru i při okrajích lesa.

Popis

Základní zbarvení druhu je žlutohnědé až čokoládově hnědé s bílým proužkem ve středu hřbetu. Ten se v týle rozdvojuje a míří k očím, na ocase je pak vystřídán příčnými pruhy téže barvy. Mladí jsou přesnou kopií rodičů.

Terárium a chov

Pro jejich chov vyhovuje terárium rozměrů 40 x 40 x 50 cm s podkladem směsi písku a lignocelu nebo písku a rašeliny. Prostorem ubikace vedeme několik silnějších větví o průměru kolem 3 cm. Můžeme sem umístit i živé, nebo raději umělé rostliny, které dávají zvířatům pocit bezpečí. Podle některých údajů je možný skupinový chov 1,2 - 3, raději však v uváděné nádrži chováme pouze jeden pár. Podle mých zkušeností to jinak ani nejde. Ve dne vytápíme terárium na průměrných 28 °C, v noci vyhovuje pokles na teplotu pokojovou 20 - 24 °C. Nutné je každovečerní porosení a i pak umisťujeme v nádrži mělkou misku s vodou. Ke krmení předkládáme chovancům hmyz vhodné velikosti, ponejvíce cvrčky druhu Grylus bimaculatus. V případě nouze můžeme nabízet z pinzety larvy Zophobasů (volně vypuštěny se zahrabou do substrátu nebo zavrtají do větví) případně novorozená holata myší ( zde pozor na překrmení, které vede ke ztučnění gekonů). Jednou měsíčně můžeme nabízet z pipety medovou vodu s dotací vitamínů, jinak veškeré krmení poprašujeme směsí vitamínů a minerálií.

Samičky snáší každý měsíc 2 vejce, která lepí na stěny nádrže nebo na větve. Vhodné je vajíčka přikrýt síťkou nebo děrovaným kelímkem. Z vajíček takto ponechaných v ubikaci rodičů se mladí při výše uváděných teplotách líhnou za 72 - 116 dní (zpravidla kolem 90 dní). Po líhnutí je přemístíme do menších a přehledně zařízených terárií, kde je krmíme drobným hmyzem a chováme za stejných podmínek jako jejich rodiče.


Literatura: Kraus R.,Kocián M.:Chameleoni a gekoni, Polaris 1998
Fauna 1/99

Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru