Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Brachypelma emilia
Sdílet:

Brachypelma emilia

Tento krásně zbarvený zemní sklípkan pochází z Jižní Ameriky, konkrétně obývá oblasti od Kostariky přes Panamu, až po Mexiko. Má černé základní zbarvení. Carapax, tibie a metatarsy jsou oranžové, osrstění abdomenu je černé s dlouhými oranžovými chlupy. Občas bývá zbarvený více do červena. 

Popis

Velikost dospělého jedince v těle se pohybuje okolo 6 - 7 cm. Tento velmi oblíbený pavouk patří mezi nejmírnější sklípkany. Brání se vyčesáváním chloupků ze zadečku. Prakticky nikdy se nesnaží kousnout. Tento druh roste velmi pomalu. 

Můj chov

Moji samici jsem zakoupil v srpnu 1998 v Praze po 2. svleku. Její intervaly mezi svleky se mírně lišily podle ročních období. Třetí svlek nastal 2. 9. 98. V zimním období byly intervaly mezi svleky delší. Čtvrtý svlek byl až 17. 1. 99. Další svleky následovaly: 8. dubna 99, 16. června 99, 31. července 99, 28. října 99, 28. února 00, 30. června 00, a zatím poslední svlek byl 30. dubna 2001. Podotýkám však, že je tato samice před dalším, již 12. svlekem. Předpokládám, že to bude svlek dospělostní. Tuto samici chovám v teráriu o rozměrech 20 x 20 x 20 cm, což pokládám za rozměry dostatečné. Jako podklad má v teráriu lignocel, zhruba 5 cm. 

Jako úkryt slouží kus borové kůry, opřený o stěnu. Tento pavouk si však vybavení uspořádá podle svého. Nechybí mělká napáječka, ze které sklípkan často pije a velmi často ji zanese substrátem, takže ji musím neustále obnovovat. Někdy se v napáječce také chladí. Teplotu udržuji okolo 25 stupňů Celsia. Vzdušnou vlhkost udržuji kolem 70 %. Denně rosím, ovšem ne moc. Umístit do terária vlhkomilné rostliny nedoporučuji, neboť je pavouk zničí. Při návštěvě jedné nejmenované televize u mě doma, jsem si pavouka bez problémů bral na ruku a nikdy jsem u něho nezaznamenal náznak agresivity. Jen ruka mě od žahavých chloupků až do večera nepříjemně svěděla a to i po důkladném umytí. Manipulaci se však snažte omezit na minimum.

Páření

Při páření se samice může chovat agresivně, ne ovšem tak, jako při páření např. příbuzných rodů B. albopilosum, nebo B. vagans. 8 - 10 týdnů po páření může být v kokonu až 1000 mláďat! Ty krmíme po svleku drobným hmyzem, jako jsou octomilky, roztřihnutí cvrčci nebo červi. Mláďata mohou žít první svleky pohromadě, ovšem při předpokladu dostatku potravy.

Sklípkana lze pro svoji mírnost vřele doporučit začátečníkům, pokud mají ovšem trpělivost. Všechny druhy rodu Brachypelma jsou zařazeny do seznamu živočichů chráněných Washingtonskou konvencí CITES (WA II). Přeji úspěšný chov.

Použitá literatura
Peter Klaas - Sklípkani v teráriu
Fr. Kovařík - Sklípkani

Poznámka redakce: Co se týká CITES, není u bezobratlých na území ČR nutná registrace (vyhl.264/98 Sb.).

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru