Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chameleon jemenský (Chamaeleo calyptratus)
Sdílet:

Chameleon jemenský (Chamaeleo calyptratus)

Chameleoni jsou úžasná zvířata. Dokáží měnit své zbarvení od šedých a nevýrazných barev až po křiklavé vzory. Pokud si někdo myslí, že se chameleon zbarví podle okolního prostředí, bude zklamán. Ve většině případů totiž mění svou barvu podle nálady. Je-li podrážděný, vytvoří někdy až neuvěřitelné barevné kombinace. Pokud je v klidu, je většinou nevýrazně zelený nebo šedohnědý, což mu v přírodě pomáhá splynout s okolím.

Chov v teráriu

V teráriu je důležité pro něj vytvořit životní podmínky podobné jeho přirozenému prostředí. V prvé řadě se musíme zabývat stavbou terária, jeho velikostí a vybavením. V každém případě je lépe chovat jedince odděleně, jinak budou spolu zápasit o území. Jsou to silně teritoriální zvířata. Jestliže chcete i tak chovat dva kusy ve společném teráriu, je nutno pro každého z nich vytvořit stejné podmínky a hlavně prostor. Z důvodu jejich vysoké agresivity nikdy neumísťujte do téže ubikace více samců. Pro jednoho chameleona je minimální velikost terária 80 x 70 x 150 cm. Pokud to bude terárium pro dva jedince, je minimální velikost 120 x 120 x 150 cm (délka x šířka x výška). Důležité je mít pro každého z nich svou větev na šplhání a u každé poblíž žárovku na vyhřívání. Jako podklad preferuji hobliny, protože se snáze udržují nežli písek, rašelina nebo nějaká drť. Přes den by se teplota v nádrži měla pohybovat mezi 28 - 31 °C a v noci mezi 20 - 22 °C. Do terária je dobré instalovat keramickou nádobu s vodou, třebaže z ní pijí málokdy. Raději totiž slízávají kapky z listů rostlin. Já jsem to řešil tak, že místo větví na šplhání jsem dal do terária dva pěkně vzrostlé ibišky čínské a minimálně dvakrát denně rosil. Dokud jsou chameleoni mladí, je potřeba rosit ještě častěji.

Chameleon jemenský je velice žravý a loví prakticky vše, až do velikosti myšího holátka. Při každém krmení přidáváme vitamínové přípravky (Roboran nebo Reptilin a drcené vaječné skořápky). Také je dobré dávat i čerstvé ovoce (rajská jablka, banány, sladké pomeranče, broskve atd.), občas nepohrdne ani listem pampelišky.

Odchov

Samice dospívají v šesti až sedmi měsících, samci asi o měsíc déle. Námluvy probíhají vzájemným barevným provokováním a nafukováním s předstíranými útoky. Samotné páření pak probíhá ne déle než 10 minut. Březost samice trvá přibližně 35 - 45 dní a ve snůšce je většinou 40 - 60 vajec, které samice zahrabe do asi 15 centimetrové jamky. Pro tento účel umístíme v teráriu 25 cm vysokou, dobře ze shora přístupnou nádobu, plnou převařeného vlhkého písku. Samice může mít v jednom roce až tři snůšky. Kladení vajíček jí ale velice vyčerpává a proto je nutné zvláště v tomto období předkládat pestrou a bohatou stravu, neustále doplňovanou vápníkem a vitamíny.

V inkubátoru vajíčka uložíme do vlhkého rašeliníku nebo vermikulitu s denní teplotou 29 - 30 °C a nočním poklesem na 23 - 24 °C. Vajíčka chráníme před úkapy vody srážející se na víku inkubátoru. Mláďata se líhnou mezi 180 - 210 dnem inkubace. Jak jsem již dříve poznamenal, je potřeba u mláďat udržovat větší vlhkost a to nejméně 70 %.

Autor textu: Pavel Böhm
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru