Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Sklípkani rodu Stromatopelma
Sdílet:

Sklípkani rodu Stromatopelma

Tito sklípkani patří do čeledi Theraphosidae, podčeledi Stromatopelma. Do této podčeledi lze přiřadit tyto dosud popsané druhy rodu Stromatopelma, j...

Tito sklípkani patří do čeledi Theraphosidae, podčeledi Stromatopelma. Do této podčeledi lze přiřadit tyto dosud popsané druhy rodu Stromatopelma, jako jsou: Stromatopelma calceata calceata (Fabricius, 1793) - typový druh tohoto rodu, dále jsou to Strom. batesi, S. funigatun, S. satanas, S. calceata griseipes. Do stejné podčeledi patří také rod Heteroscodra a druhy: H. maculata (Pocock, 1899) - typový druh rodu, dále H. crassipes crassipes, H. crassipes latithorax, H. pachypoda. Jistě existuje více druhů těchto rodů, které buď neznám nebo ještě nebyly objeveny a popsány.

Všechny druhy rodu Stromatopelma lze zařadit mezi tzv. stromové sklípkany. Obývají západní a střední Afriku. Zde si staví hnízda ve středních a vyšších rostlinných patrech. Jsou typickými obyvateli lesů, některé druhy obývají křoví a houštiny. Jedná se vesměs o rychlé, toxicky významné a agresivní druhy. Pro tento rod jsou typické prodloužené přední nohy s velkými scopulami na tarsech a metatarsech. Z boku jsou jednotlivé články končetin porostlé dlouhými chlupy. Samci rodu Stromatopelma nemají tibiální háky.

Stromatopelma calceata

Domovina tohoto stromového sklípkana je Afrika, konkrétně Nigerie, Kamerun, Liberie, Pobřeží slonoviny, Togo...

Samička má základní rezavěhnědé zbarvení, někdy až do bíla či rezava. Hlavohruď a zadeček má černorezavohnědý, vzorkovaný s tmavým pruhem na zadečku. Nárt a zánártí nohou jsou nápadné černou skvrnou. Sameček je drobnější, více ochlupený a méně barevný. Samici je však dost podobný. Velikost v těle je asi 5 cm. Tento druh žije v lesích, kde si staví hnízda v rozvětvení palem. Je obyvatel středního rostlinného patra.

Chov v teráriu:

Terárium pro stromové druhy - výška min. 40 cm - musí být vybaveno větvemi a kousky kůry, které pavouk použije při stavbě hnízda. Vlhkost v teráriu by se měla pohybovat okolo 70 %, teplota 22-27oC. Jako podklad lze použít lignocel nebo lesní hrabanku. Terárium můžete osázet rostlinami, např. rodu Scindapsus. Mělká napáječka být nemusí, ale není rozhodně na škodu. Jako krmivo jsou nejvhodnější cvrčci. Mláďata rostou velmi rychle a dospívají po 7-10 měsících. Odchov bývá snadný.

Jedná se o velmi rychlý a toxicky nebezpečný druh. Při pokousání je bolest veliká až nesnesitelná. Je velmi agresivní až zákeřný. Při útěku používá krátké skoky. Při otevírání terária jsou velmi časté rychlé úniky chovanců.

Rozhodně tento druh nedoporučuji začínajícím chovatelům.

Použitá literatura: Fr. Kovařík - Sklípkani, Volker von Wirth - Sklípkani - Jak na to, L. Klátil, M. Veselý - Krasavci s chlupatýma nohama

scopula, scopulae = husté polštářky chlupů na spodní straně tarsu
tarsus = nárt, chodidlo, poslední článek nohou
metatarsus = zánártí, předposlední čl. nohou
pozn. redakce
Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru