Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chilobrachis huahini
Sdílet:

Chilobrachis huahini

Tento docela pěkný sklípkan pochází z Thajska. Samice jsou zbarveny hnědě, až do červena. Samec má barvy méně výrazné. Sám vlastním subadultního sam...

Tento docela pěkný sklípkan pochází z Thajska. Samice jsou zbarveny hnědě, až do červena. Samec má barvy méně výrazné. Sám vlastním subadultního samce po 9. svleku, který je zbarven červenohnědě. Samice dorůstá v těle okolo 7 cm, samci mají v těle o něco méně.

Tento sklípkan silně zapřádá terárium. Osobně jsem měl svého chovance nejdříve v umělé krabičce 20 x 12 x 8 cm. Celou krabičku zapředl. Lignocel nahrnul doprostřed krabičky a po celém obvodu nádržky si vytvořil chodbu. Poté jsem ho přemístil do terária 15 x 15 x 30 cm a dovnitř jsem mu umístil 2 kusy kůry a rostliny Scindapsus, které jsem zasadil do 5 centimetrové vrstvy lignocelu. Toto terárium postupně celé zapřádá. Jakési své obytné hnízdo si vytvořil v dolní části terária. Teplota se pohybuje ve dne okolo 25 °C, s nočním poklesem na 20 °C a vzdušnou vlhkostí okolo 80 - 85 %. Pavouk má intervaly mezi svleky poměrně krátké a docela rychle roste. Jako krmivo podávám většinou cvrčky, v poslední době i myší holata, ovšem tento sklípkan neodmítne ani švába. Denně rosím.

S odchovem zatím nemám osobní zkušenost, ale různí chovatelé většinou uvádějí odchov i páření jako vcelku bezproblémové, kdy zhruba po 2,5 - 3 měsících byl vytvořen kokon, ve kterém bylo okolo 100 až 150 mláďat.

Jedná se o velmi rychlého, agresivního a toxicky významného sklípkana. Velikou rychlost mohu potvrdit, neboť mi tento sklípkan při manipulaci několikrát utekl. Myslím si, že si však tento druh rozhodně zaslouží naší pozornost. Přeji úspěšný chov a odchov.

Tento sklípkan bude mimo jiné vystaven na prodejní výstavě aqua-terra v České Lípě, DDM Libertin, na Škroupově náměstí v těchto termínech: 27.4., 29.6., 21.9., 23.11. 2002 od 8 - 12 hodin. Přijďte podpořit zmírající chovatelskou základnu v České Lípě! Inf.: 0603/759321 - M. Toráň.

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru