Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Vážená redakce...
Sdílet:

Vážená redakce...

Bezobratlí
Všeobecné

obracím se na Vás s otázkou: Nedávno jsem si koupila samici sklípkana Brachypelma albopilosa, velkou asi 6 cm. Zakoupila jsem ji na akva-tera trh...

obracím se na Vás s otázkou:
Nedávno jsem si koupila samici sklípkana Brachypelma albopilosa, velkou asi 6 cm. Zakoupila jsem ji na akva-tera trhu v Hradci Králové. Samička se měla brzy svlékat. Během asi 30 min. jsem přijela domů a sklípkana umístila do terária. Již tehdy se mi její chování nelíbilo - téměř se nehýbala. Na radu chovatele jsem jí dala jen vodu a týden jí nechala na klidném, tichém místě. Bohužel jsem po asi 5 dnech při kontrole zjistila, že je mrtvá. Při koupi jsem kontrolovala, zda nemá roztoče nebo plíseň. Ani po transportu nebyla nijak poraněná. V čem jsem mohla udělat chybu?
Moc Vám děkuji za odpověď.
Eva Krásová

Na uvedený dotaz je bohužel nesnadné odpovědět. Pokud chovatel dodrží základní požadavky kladené na terárium a podmínky, tedy v daném případě ubikaci přibližných rozměrů 20 x 30 x 30 cm s podkladem částečně vlhčeného lignocelu nebo rašeliny, úkrytem z kousku kůry nebo hliněného květináče a malou napájecí miskou a průměrnou denní teplotou 26 °C, mělo by být vše v pořádku. Jestliže se zvířeti přesto nedaří nebo dojde k úhynu, mohlo by jít o nějakou blíže nespecifikovanou chorobu, stejně jako o důsledek předchozí špatné péče, která vedla k problémům se svlékáním, až úhynu. Stejně tak je těžké odhadovat stáří zvířete a možnost, že uhynulo v požehnaném věku patnácti let na stres ze změny prostředí. Ať tak či tak, je těžké hledat příčinu, pokud není zjevně patrná ze vzhledu zvířete nebo z neodborného vedení chovu. Doporučoval bych chovatelce nákup několika, nejlépe tří, kusů mláďat a jejich oddělený chov tak, jak jej doporučuje běžná literatura. Při dobrém krmení a správné teplotě bude mít z mláďat během jednoho roku dospělá zvířata, která mají zřejmý původ a budou zvyklá na prostředí i způsob ošetřování.
Autor textu: Vladimír Cerha
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru