Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Psalmopoeus cambridgei (Pocock 1895)
Sdílet:

Psalmopoeus cambridgei (Pocock 1895)

Tento stromový sklípkan je rozšířen na ostrovech Trinidad a Tobago v Jižní Americe. Obývá zalesněné oblasti, kde si staví hnízda v nižší části rostlinného patra. 

Popis

Jedná se o středně velikého sklípkana. Samice může mít v rozpětí nohou až 16 - 17 cm. Samec je v těle drobnější, avšak v dospělosti má velmi dlouhé, hustě ochlupené končetiny, jejichž rozpětí může být až 19 - 20 cm. Samice je z vrchu zbarvena do hnědozelena, na karapaxu a končetinách. Na abdomenu má hnědou kresbu a černý středový pruh. Tarsy a metetarsy jsou občas ozdobeny výraznou oranžovou skvrnou. Zespodu je pavouk černý.

Samečci jsou méně zbarvení, než samice. V odstínu světle hnědé, až zelené. Abdomen má samec bez kresby. Kresba není patrná ani na končetinách. Rozdíly mezi samcem a samicí ve zbarvení jsou patrné až po dospělostním svleku.

V přírodě pavouk obývá nižší část rostlinného patra, kde si staví mezi větvemi nebo kořeny prostorná hnízda. Je to rychlý a mírně agresivní sklípkan, který reaguje na ohrožení rychlým výpadem. Většinou však zbrkle prchá.

Chov

Terárium je vhodné pro stromové druhy, tj. min. 30 cm vysoké, je však ideální cca 40 cm. Základna postačí 20 x 20 cm. Já osobně mám terárium pro dospělou samici vybavené takto: rozměry 40 x 25 x 25 cm, zadní stěnu pokrytou borovou kůrou, vrstva lignocelu činí cca 10 cm, v něm vsazena rostlina rodu Scindapsus. Dále je zde umístěna větev korkového dubu. Větrání v horní části terária je zajištěno dvojitým nerezovým sítem o rozměrech 8 x 25 cm. Otevírání je do boku.

Teplotu udržuji okolo 24 °C, s nočním poklesem na zhruba 20 °C. Vlhkost je okolo 70 %. Je dobré mít u dospělců v teráriu misku s vodou.

Jako krmivo se nejlépe osvědčili cvrčci, ale dospělá samice nepohrdne ani myším holetem. Krmím večer, kdy pavouk vylézá z hnízda a začíná svoji noční aktivitu.

Odchov

Odchovy mláďat nejsou vzácné, mě se však odchov ještě nezdařil. Mláďata mají již od prvního svleku sklony ke kanibalismu, proto je nutné je od začátku chovat jednotlivě. Rostou velmi rychle a jsou velmi žraví. Dospělá samice se dožívá běžně 10 let. Při rosení a veškeré jiné manipulaci s pavoukem je třeba si dát pozor na jeho rychlost a zbrklost.

Přeji úspěšný chov a odchov.

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru