Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Začínáme s chovem brouků II.
Sdílet:

Začínáme s chovem brouků II.

Bezobratlí
Všeobecné

Rád bych navázal na článek, kde jsem popisoval zlatohlávky z rodu Pachnoda. Dnes bych rád popsal chov dalšího rodu - Eudicella. Tito snadno chovatelní brouci jsou obzvlášť vhodní i pro začátečníky.

Rod Eudicella

Rod zahrnuje 22 druhů s celou řadou poddruhů. Jejich oprávněnost je ale diskutabilní, jelikož se jednotlivé druhy i poddruhy vzájemně kříží a vzniká tak celá řada barevných variet. Tento proces můžeme pozorovat i v chovech. Proto je rozumné, získat od chovatele maximum informací o každé populaci, nejlépe i přesnou lokalitu a chovat jednotlivé druhy odděleně.
K nejznámějším a nejrozšířenějším druhům patří v mnoha poddruzích chovaná Eudicella euthalia (někdy nesprávně označovaná jako Eudicella smithi smithi) dále Eudicella gralli ssp. mechowi, E.gralli ssp.allaeri, E.trilineata a Eudicella bertherandi. Uvedené druhy pochází z tropické východní Afriky - Tanzánie, Rwandy, Malawi.

Samec má na rozdíl od samice vidličnatě rozvětvený roh a u jeho kořene má ještě po stranách po jednom špičatém výrůstku. Tato “paráda” má červenohnědou barvu, stejnou, jako první dva články nohou. Samci tento roh využívají nejen při obraně teritoria, ale i při boji o samici. Jejich přetlačování ale naštěstí nikdy nekončí nijak tragicky, jak tomu bývá někdy u jiných druhů (např. u některých nosorožíků či roháčů). Většinou slabší jedinec ustoupí.

Chov

Ideální je mít chovnou skupinu, skládající se ze dvou samců a několika samic. Velikost insektária by měla být přímo úměrná počtu chovaných brouků. Na dno insektária umístíme rozmělněnou bukovou či dubovou listovku. Můžeme přidat i malinko trouchu listnatých stromů. Vše dobře promícháme a mírně navlhčíme.Vrstva by měla být minimálně 15 cm vysoká. Do insektária je dobré umístit i pár větviček nebo členitější kořen. A to z důvodů nejen estetických, ale také jako oporu pro brouka v situaci, kdy přepadne na “záda”. Teplota stačí pokojová 24 - 26° C. Je dobré pro prodloužení dne hlavně v zimních měsících. Brouci začínají být také aktivní až k večeru. Při dobrém osvětlení vynikne jejich krásné zbarvení i lesk. Krmení: Banán, meloun, jablko, hruška aj. zralé ovoce. Musíme ale dbát na to, aby ovoce v substrátu nehnilo a nedávalo tak vzniknout plísním a přemnožení roztočů. Banánové mušky Drosophila nejsou pro brouky ani larvy nebezpečím a dá se jim předejít pravidelnou výměnou potravy. Vlhký substrát udržuje dostatečnou vlhkost i v insektáriu, ale je dobré alespoň obden celé insektárium postříkat (rozprašovačem na kytky) vlažnou vodou. I brouci někdy pijí z ulpěných kapek.

Po spáření začnou klást samičky do substrátu vajíčka, z kterých se asi po týdnu až 10 dnech líhnou malé larvičky. Larvy jsou velmi pohyblivé a mají kanibalistické sklony. Proto je dobré je chovat izolovaně, dohromady pouze za předpokladu poskytnutí dostatku potravy a prostoru (20 - 30 larev na 10litrů substrátu). Po zakuklení je dobré snížit vlhkost substrátu a kokony udržovat v klidu, nejlépe izolovaně od larev. Celkový vývoj trvá 4 - 6 měsíců, z toho stádium kokonu je 1,5 - 2 měsíce.

Údržba insektária

Již zařízené insektárium s živými brouky vyžaduje od chovatele již minimum času. Zkontrolování předložené potravy, popř. doplnění a jemné postříkání substrátu vlažnou vodou.
Informace o chovu Eudicell a jejich fotografie najdete na internetu na webových stránkách našich i zahraničních chovatelů. S podrobnějšími dotazy se můžete obrátit na e-mail: [email protected], pokud budu znát odpověď, rád Vám poradím.
Všem novým chovatelům, kteří by se chtěli zabývat chovem tohoto zajímavého rodu držím palce a přeji hodně úspěchů.

Autor textu: Ota Plešinger
Autor fotografií zdroj: Ota Plešinger
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru