Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Páření sklípkana Pterinochilus murinus
Sdílet:

Páření sklípkana Pterinochilus murinus

Bezobratlí
Všeobecné

Tento africký sklípkan obývá ve své domovině převážně Tanzanii, Keňu, Mozambik, Zambii. Jeho zbarvení je poměrně variabilní. Někteří jsou zbarvení spíše do hněda či rezavohněda, jiní zase do hnědošeda až šeda. Nejedná se o vyloženě stromový druh, ale vyšší terárium je vhodnější. Terárium silně zapřádá.

Agresivní a toxicky významný druh

Svoji samici P. murinus, která dosáhla adultu v dubnu letošního roku, chovám v teráriu o rozměrech 30×15×30 cm (vך×h). Vyhřívání terária je zajištěno topným kabelem. Jako podklad jsem použil rašelinu. Nechybí mělká napáječka. Udržuji 80 % vzdušnou vlhkost. Teplota se pohybuje okolo 23 - 25 °C, lokálně 28 °C. V těle má samice velikost cca 6,5 cm. Zbarvena je spíše do světle hněda, s výraznou typickou kresbou na abdomenu. Jedná se o agresivní a toxicky významný druh.

Samec sežrán

Vypůjčený samec měřil v těle pouhých 3,5 cm. Byl samozřejmě adultní a přečerpaný. Pářící terárium jsem se rozhodl tentokrát nevyužít a samce jsem umístil rovnou do terária samice. Námluvy trvaly asi 10 minut. Samec se při námluvách celý chvěl tak, že jsem si spíše myslel, že to je strachy, než že by to byly specifické signály. Pomalu se k sobě oba přibližovali. Samice se chvěla také, ale ne tolik výrazně. Poté samec samici doslova v ústí nory převrátil naznak a asi 2 minuty zasunoval pravý i levý bulbus do pohlavního otvoru samice. Poté jakoby se toto samici přestalo líbit, samce přetlačila a zakousla zepředu, takže jsem měl strach, aby samec samici také nekousl. Vše proběhlo v mžiku, takže smrti samce jsem nestihl zabránit. Samice byla naštěstí nezraněná. Samce jsem jí ponechal. Na chvíli ho odložila, poté ho zapředla a přes noc sežrala. Druhý den se samice zapředla ve svém hnízdě. Tam se začala chvílemi čistit. Za 4 - 6 týdnů uvidím, zda se páření povedlo.

Použitá literatura: Fr. Kovařík - Chov sklípkanů

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru