Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Lyrognathus robustus
Sdílet:

Lyrognathus robustus

Bezobratlí
Všeobecné

(Smith, 1988) Tento sklípkan patří do podčeledi Selenocosmiinae - Simon, 1889, celý rod popsal Pocock, 1895. Výskyt: Malajsie Základní zbarve...

(Smith, 1988)

Tento sklípkan patří do podčeledi Selenocosmiinae - Simon, 1889, celý rod popsal Pocock, 1895.
Výskyt: Malajsie

Základní zbarvení: hnědé až hnědo-černé. Nohy světlehnědé, hlavohruď a abdomen tmavší. Měl jsem zpočátku pochybnosti, zda se nejedná o nový, dosud nepopsaný druh.
Mojí, zřejmě subadultní samici jsem získal od jednoho chovatele a pocházela údajně přímo z Malajsie. Podrobnosti odchytu a přesnou lokalitu však bohužel neznám. Získal jsem ji v březnu 2001. Měřila v té době v těle 3 cm a byla ve stáří údajně zhruba 8. svleku. Chovala se zpočátku velmi bázlivě a s velkými problémy také přijímala potravu. Při vyrušení se ihned stavěla do obranného postoje, přesto jsem tušil, že není vše v pořádku.
Samici jsem choval v plastikové nádrži o rozměrech 16 x 20 x 10 cm (V x D x Š). Jako podklad jsem použil směs lesní hrabanky s lignocelem o vrstvě cca 4 cm. Do nádrže jsem umístil také krátkou větev z korkového dubu. Dále jsem nádrž vybavil mělkou napaječkou a vlhkomilnou rostlinou rodu Scindapsus, běžně používanou v teráriích. Teplotu jsem udržoval běžnou, pokojovou 23 - 25° C a vzdušnou vlhkost 70 - 80 %. Substrát jsem nenechával příliš promáčený, vzdušná vlhkost měla tuto hodnotu spíše po narosení. Jelikož se zřejmě jednalo o odchytového pavouka, umístil jsem ho s nádrží mimo ostatní terária. V té době přijala pouze jednoho středně velkého cvrčka a to přesto, že měla abdomen poměrně malý.

30. 6. 2001 se samice svlékla. Po deseti dnech začala s chutí přijímat potravu, zejména cvrčky a moučné červy. Pavouk si za celou dobu neupředl žádné hnízdo, ani si nevytvořil úkryt či noru. Většinu času se zdržoval na podkladu. Další svlek následoval 10. 10. 2001. Také po tomto svleku samice s chutí přijímala potravu. Měřila v té době v těle zhruba 4 cm. 2. 2. 2002 se samice svlékla opět. Po tomto svleku mi připadala velmi vyčerpaná. Dne 9. 2. 2002 samice uhynula, aniž by za těch pár dní po svleku samozřejmě cokoliv pozřela. Vysvětlení může být několik. Buď se jednalo o přestárlou samici, ač poměrně malé velikosti nebo se jednalo o jiný druh tohoto rodu. Samici jsem získal jako Lyrognathus sp., jsem však přesvědčen, že šlo o Lyrognathus robustus (zbarvení atd...). Naštěstí jsem stačil tuto samici vyfotit, proto předkládám její fotografii.
Rod Lyrognathus u nás není v chovech příliš rozšířen, proto zkušeností z chovem a odchovem není příliš mnoho. Co se týče mých zkušeností, jsou až na tento případ nulové. Pokud nějaké zkušenosti s tímto rodem máte, prosím nenechejte si je pouze pro sebe a napište.

Použitá literatura:
Fr. Kovařík- Sklípkani, 1998
Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru