Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Terárium pro stromové sklípkany
Sdílet:

Terárium pro stromové sklípkany

Bezobratlí
Všeobecné

Většina chovatelů (nejen) stromových sklípkanů začne dříve či později řešit otázku, kam umístit většího pavouka. Proto bych se v tomto příspěvku zaměřila na výběr vhodného terária a jeho vybavení.

Jaký typ otevírání zvolit?

Svoji subadultní samici Psalmopoeus cambridgei chovám v celoskleněném lepeném teráriu velikosti 20×20×30 cm (d, š, v). Ve stropní části je kovová větrací mřížka, otevírání je přední, a to formou svisle posuvného skla. Takové otevírání považuji za mírně nepraktické při manipulaci, ať již při úklidu nebo při manipulaci se samotným pavoukem. Proto se domnívám, že by bylo možná výhodnější, kdyby sklo bylo posuvné podélně, jako je tomu např. u ubikací pro jiná terarijní zvířata (kde však jsou skla dvě). Otevírání na magnet apod. nedoporučuji, neboť větší druhy sklípkanů jsou schopny taková dvířka “vytlačit”.

Jako substrát používám lignocel, který dávám ve vrstvě cca 5 cm.

Vybavení

V teráriu jsou dále rostliny (Scindapsus) a kořen stromu. Z praktických důvodů podkládám místa, kde by se kořen dotýkal substrátu, kousky břidlice, což se mi velmi osvědčilo jako prevence proti výskytu plísně na dřevě. Samozřejmostí je miska s vodou (používám víčka od pet lahví a teploměr pro kontrolu teploty (používám lepící akvarijní pásek, neboť skleněné rtuťové s přísavkou mi běžně padají ze skla, příp. jej pavouci při svém “putování” shazují).

Pozor na plísně

Právě kvůli možným plísním a také snazší údržbě terária nepokrývám stěny kůrou. Terárium vyhřívám žárovkou 25 W, která postačuje k udržení teploty 26 - 29 °C a která je “uložena” v kovovém krytu (staré akvarijní osvětlení), jež je postavený na stropní stěně terária. Stejně zařízené terárium má i adultní samice Psalmopoeus irminia. Pro větší druhy bych doporučila pouze jiné rozměry terária, např. 20×30×40 cm (d, š, v).

Autor textu: Erika Doležalová
Autor fotografií zdroj: Erika Doležalová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru