Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Phormictopus cancerides
Sdílet:

Phormictopus cancerides

Bezobratlí
Všeobecné

Tento zemní sklípkan pochází z Haiti a Dominikánské republiky. Zde obývá spíše sušší lokality, jako jsou lesy a stepi. Základní zbarvení tohoto sklípkana je hnědé až černé s červenohnědými chloupky na těle a růžovými chloupky okolo očí. Velikost těla v dospělosti je asi 7 - 7,5 cm.

Můj chov

Nedospělou samici zatím chovám v plastové krabici o rozměrech 25×10×18 cm (š×d×v). Jako podklad jsem použil lignocel o výšce cca 3 cm. Ještě musím podotknout, že se v současné době samice nachází v 7. svleku. Velikost v těle má cca 4 cm. Substrát nechávám mírně vlhký a udržuji vlhkost okolo 70 %. Nechybí mělká napáječka. Teplota se pohybuje okolo 25 - 26 °C. Krmím cvrčky a myšími holaty. Podmínky chovu jsou podobné jako u druhu Phormictopus platus. P. cancerides si při nedostatku úkrytů snaží hloubit nory v substrátu, proto je dobré do terária umístit kus kůry, či jiný vhodný úkryt.

Agresivní druh

Jedná se o poměrně aktivního sklípkana, který je často vidět mimo úkryt i za dne. Bohužel jde o poněkud agresivnější druh. S odchovem zatím nemám zkušenosti. Přeji úspěšný chov.

Použitá literatura: Volker von Wirth - Sklípkani
Jak na to, Vašut, 1998

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru