Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Tak trochu jiné terárium
Sdílet:

Tak trochu jiné terárium

Bezobratlí
Všeobecné

S nápadem postavit terárium z vyřazeného monitoru jsem si pohrával už dávno – nepoužitelných monitorů rozhodně není nedostatek, při troše úsilí lze...

S nápadem postavit terárium z vyřazeného monitoru jsem si pohrával už dávno – nepoužitelných monitorů rozhodně není nedostatek, při troše úsilí lze nalézt monitor přijatelných tvarů a konstrukce a hlavně: k vidění je leccos včetně akvária, ale o sklípkanovi jsem ještě neslyšel.

Monitory ADI patří ke kvalitnímu vybavení osobního počítače. V případě řady 3GP upustili konstruktéři od různých "nadčasových" zaoblin a monitor se stal jednoznačným vítězem výběrového řízení.

Demontáž elektroniky a obrazovky se stala dílem okamžiku, stejně tak předání tohoto odpadu firmě k likvidaci. Nastala fáze č. 2: co dál? Naštěstí jsme národ známý improvizací a tím, že si poradíme v každém okamžiku, a tak jsem vyzbrojen základním nářadím (pila, kladivo, vrtačka a pilník) přistoupil k akci.

Nosným motivem celé přestavby bylo zachovat kompaktnost a autenticitu monitoru. To se snadno řekne, ale hůře vymyslí.

Problém č. 1: jak vyřešit přístup do terária? Přední přístup nebyl optimální a tak se jediným smysluplným řešením ukázalo prořezání horní a částečně boční strany monitoru. Dole jsou dva malé pantíky, přístup do terária je jištěn dvojicí malých vrutů, aby nebylo možné dostat se žádnou "náhodou" dovnitř. Vruty jsou navíc velmi decentní a nekazí estetický dojem.

Řadou pokusů jsem ověřil, že sklo originální obrazovky není čiré, ale kouřové a tudíž nevhodné. Od místního sklenáře jsem si tedy nechal vyříznout tabulku běžného okenního skla a lehčí asi o dvanáct korun českých jsem měl problém vyřešen.

Sklo je v monitoru usazeno pomocí upravených záslepek z počítače, které pro tento účel mají takřka ideální vlastnosti – použitý kov je tak měkký, že se potřebného tvaru dosáhne s minimálním úsilím.

Vnitřek terária je zčásti polepen přírodním korkem, který zbyl z renovace podlahy.

Nejzajímavějším problémem bylo vymyslet elektroinstalaci tak, aby nerušila výsledný dojem. Po dlouhém bádání bylo jasné, že vyřešit to bude možné pouze dvojitou podlahou terária. Po ruce byla tabule plexiskla a o použitém materiálu bylo rázem rozhodnuto. Pod falešnou podlahou vznikl prostor o výšce cca čtyř centimetrů, do kterého se přesně vešel toroidní transformátor 12 V / 75 W se svorkovnicí a z tohoto místa byl ideální výstup pro osvětlení a vytápění. Přidat dva vypínače do boku monitoru bylo dílem okamžiku.

Osvětlení je řešeno čtveřicí signalizačních žárovek 2 W, které plně vyhovují a tepelný výkon dostatečně malý, aby byl odveden originální perforací horní částí krytu monitoru.

Pro vytápění jsem použil odporový drát původně určený pro vyhřívání okapů proti námraze. V teráriu funguje skvěle i bez okapu.

Výsledek nakonec předčil mé očekávání a po důkladném vyčištění a vyfoukání terária od zbytku pilin a prachu jsem rozdělal kokosový substrát a připravil vnitřek terária na příchod nájemníka.

Brachypelma Vagans, nyní adultní samice, které připadla čest být prvním obyvatelem tohoto trochu nezvyklého terária, se zdá být v pohodě a klidu a užívá si poklidného bezstarostného života na mém stole.

Autor textu: Petr Němec
Autor fotografií zdroj: Petr Němec
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru