Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov sklípkana Lasiodora striatipes
Sdílet:

Chov sklípkana Lasiodora striatipes

Bezobratlí
Všeobecné

Tento sklípkan se řadí mezi největší pavouky světa. Dorůstá až 10 cm v těle. Rozpětí nohou může mít až 30 cm. Zbarvení je jednoduché - šedé nebo hnědé. Tělo má silně ochlupené dlouhými chloupky.

Chov

Chování je u těchto sklípkanů klidné a většinou neagresivní. Primárně, při vyrušení, se snaží utéci a vyčesává žahavé chloupky z abdomenu. Sekundárně zvedá pedipalpy a cephalothorax. Opticky se zvětšuje. Obecně je ale tento druh mírumilovný a kousne výjimečně. Toxicky významný není. Manipulace je bezproblémová, nejlépe však v plastové průhledné krabičce.

Terárium volíme především dle velikosti a stáří sklípkana. Juvenilní jedince, kteří mají rozpětí nohou kolem 10 až 15 mm, chováme v krabičkách od filmů (tzv. „filmovkách“) nebo skleničkách od dětských přesnídávek. Samozřejmě, že vždy po jednom.
Odrostlejší kusy můžeme přendávat do větších nádob nebo už malých skleněných lepených terárií. Já jsem mého L. striatipes choval do VI. svleku v ubikaci o rozměrech 10×10×10 cm. Nyní je umístěn ve skleněném teráriu, které má rozměry 25×15×15 cm. Jeho velikost je přibližně 7 cm (rozpětí nohou). Tento druh nevyžaduje přímo úkryt, ale nepohrdne jím. Rád obydluje například skořápku kokosového ořechu. V teráriu nesmí chybět mělká miska s vodou, která také napomáhá udržovat vyšší relativní vlhkost vzduchu okolo 80 %. Je dobré na dno misky dát pár malých kamínků, aby se pavouk neutopil v případě uvíznutí v misce. Podklad a stěny terária rosíme obden. Teplotu udržujeme v rozmezí 24–28 °C. Jako substrát na dno můžeme použít zeminu, ale stále používanější a samozřejmě výhodnější je Lignocel (drcené kokosové kůry). Je nezávadný a skvěle drží vlhkost. Dále můžeme do terária umístit dekorativní kameny či umělé květiny.

Krmení

Mláďata tohoto druhu krmíme kousky cvrčků nebo nasekaným potemníkem moučným. Důležité pro růst je podávat krmný hmyz 1–2× týdně. S krmením mladých jedinců zpravidla nebývají potíže. V dospělosti můžeme krmit myšími holaty, dospělými cvrčky, šváby, apod.
Chovat tohoto sklípkana není náročné a doporučuji ho i začátečníkům. Je oblíbeným druhem a z jeho chovu se dá hodně pochytit a naučit. Jeho růst je rychlý (např. 2× rychlejší oproti Brachypelma vagans) a dožívá se 15–20 let.

Použitá literatura
Volkem von Wirth, Sklípkani, nakladatelství JAN VAŠUT, s. r. o. (2002)

Autor textu: Martin Novák
Autor fotografií zdroj: Martin Novák
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru