Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Svlékání samce sklípkana Acanthoscurria geniculata
Sdílet:

Svlékání samce sklípkana Acanthoscurria geniculata

Bezobratlí
Všeobecné

1 2 Na těchto fotografiích je postupně zachyceno svlékání subadultního samce Acanthoscurria geniculata (C. L. Koch, 1841) do dospělostního...


1


2

Na těchto fotografiích je postupně zachyceno svlékání subadultního samce Acanthoscurria geniculata (C. L. Koch, 1841) do dospělostního svleku. Samotný akt svlékání trval zhruba dvě hodiny. Samec několik dní před svlekem klasicky ztmavl, což lze nejlépe poznat na vyčesaném zadečku, podle tmavší kůže, než bývá obyčejně. V noci si samec upředl pavučinové lůžko, na které si ráno při svlékání lehnul „naznak“. Již ráno po 8 hod samci prasknul tzv. šev na hlavohrudi a kůže na zadečku byla nápadně svraštělá, jelikož zespoda také praskla. Při svlékání staré kutikuly mu velmi pomáhá exuviální tekutina. Kolem 8.45 hod samec začal ze svlečky vytahovat nohy. Tento akt je hotov kolem 9.15 hod. Samec je po svleku úplně měkký a velmi zranitelný. V těchto fázích bude několik hodin „tvrdnout“. Zhruba týden po zatvrdnutí kutikuly (někdy i déle) může tento adultní samec přijmout první potravu. Na fotografiích jsou dobře vidět světlé, měkké chelicery a bulby na konci makadel.


3


4

Ještě něco k podmínkám chovu. Samce chovám v teráriu o rozměrech 20×20×30 cm (š×v×h). Podklad tvoří lignocel, cca 3 cm vrstva. Nechybí mělká napáječka. Teplota pokojová, 24–26 °C. Jako potravu doposud samec, jako subadult, bez problémů přijímal myší holátka.


5


6

Použitá literatura:
Fr. Kovařík, Sklípkani, Madagaskar Jihlava, 1998

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru