Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Haplopelma lividum
Sdílet:

Haplopelma lividum

Popis a výskyt

Podčeleď: Ornithoctoninae 
Výskyt: Barma, Thajsko - prales, kde si hloubí nory pod kmeny. 
Popis: samice v těle měří kolem 6 cm, samec bývá menší. Samci jsou zbarveni dozlatova, bez modrého zabarvení končetin. Mají tibiální háky. Jedná se o rychlý a agresivní druh, nebezpečný i svou toxicitou. Nevyčesává žahavé chloupky, ale rozhodně jej nelze brát na ruku pro již zmiňované agresivní chování.

Terárium

Přibližně 30/30/20 cm (dvš) s větráním ve stropní části. Dobře zajištěné proti úniku pavouka. Podklad 4-6 cm Lignocel (rašelina), který udržujeme v jedné části vlhčí. Miska s vodou je samozřejmostí. Zadní stěnu nádrže lze překrýt tvarovaným, popískovaným polystyrenem, na kterém velice efektně vynikne zbarvení samic. Lze použít i umělou rostlinu (ale to jen pro lepší “dojem” úpravy nádrže). Umístíme zde úkryty z kůry, příp. kokos. skořápek. Teplotu udržujeme kolem 25 °C. Vzhledem k tomu, že se jedná o obyvatele deštného pralesa, udržujeme v nádržích optimální vlhkost rosením.

Chov a odchov

Vzhledem k určitým problémům s chovem (agresivita a toxicita) a dále s relativně malým počtem mláďat (kolem 150-200 ks, ale i méně) nebývají tito sklípkani příliš často prodáváni. Po napáření vytváří samice přibližně za 3 měsíce kokon o velikosti 30-40 mm, který ukrývá v noře a hlídá. V této době se nedoporučuje samici stresovat častým otvírám terária, aby kokon sama nezničila. Lze jej odebrat a umístit do plast. nádoby s vlhkým toaletním papírem. Od larvárního stádia k prvnímu svleku uplynou přibližně 2 měsíce. Mláďata v prvním svleku již přijímají půlky moučných červů (!! pozor na tvorbu plísní při zbytcích potravy !!). V té době je vhodné mít mláďata již rozdělena po jednom ve filmovkách.

Závěr

Závěrem chci zájemce o tento druh upozornit, že jej může chovat již zkušenější chovatel, který má možnost mít tento druh (stejně jako jiné Haplopelmy) v klidném, nerušeném prostředí, neboť většími záchvěvy, např. v panelovém domě při vibracích automatické pračky v sousedství, jsou tito pavouci značně stresováni (viz F. Kovařík - Sklípkani).

Použitá literatura: F. Kovařík - Sklípkani

Autor textu: Viktor Kučera
Autor fotografií zdroj: Vladimír Cerha
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru