Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Terárium pro mladé pavouky
Sdílet:

Terárium pro mladé pavouky

Bezobratlí
Všeobecné

V tomto příspěvku naleznete návod, jak vyrobit malé, levné, avšak plně funkční terárium pro dospívajícího pavouka.

Jak na to

Nápad vyrobit toto malé terárium se zrodil v okamžiku, kdy se mi svlékl jeden z pavouků Brachypelma Vagans. Do současné doby jsem ho přechovával v malé krabičce od salátu, ale ta se pro něj po svleku stala těsná. Umisťovat ho do velkého skleněného terária se mi zdálo poněkud předčasné, neboť měl v těle teprve asi 3,5cm. Dát ho do větší krabičky se mi také nechtělo, protože do ní, jak známo, není moc dobře vidět a špatně se do ní dostává. Proto jsem se rozhodl, že si vyrobím nějakou menší verzi terária, dokud pavouk nevyroste. V té době jsem doma narazil na rozbitou krabičku od CD a nápad byl na světě...

Je to snadné

K výrobě jsou potřeba 3 krabičky na CD, z toho jedna by měla být plně funkční. Černé vnitřky, které slouží k upevnění CD se odstraní. Funkční krabička zůstane v původní podobě, u ostatních je třeba oddělit čelní části a obrousit jejich výčnělky tak, aby vznikla hladká plastová destička. Pak se z jednotlivých dílů složí krabička – funkční obal na CD je rozevřený, čelní část tvoří budoucí horní dvířka terária a zadní část směřuje v pravém úhlu dolů. Po stranách se umístí obroušené čelní desky a na zbývající části se použijí zadní díly, podle obr. 2. Zní to možná nesrozumitelně, ale je to snadné.
Pak stačí všechny hrany slepit lepidlem na plasty nebo sekundovým lepidlem a terárium je téměř hotovo. Doporučuji nechat lepidlo pořádně zaschnout a vnitřní prostor vyvětrat. Takto by měla vzniknout krabička s otevíracím víkem o rozměrech přibližně 12,5×12,5×13 cm. Na víku, v prostoru mezi panty, se nachází asi 4 mm mezera, která může sloužit pro větrání. Na závěr se na dno umístí podkladový materiál (např. lignocel), miska s vodou (uzávěr PET lahve), eventuálně nějaká dekorace a samozřejmě pavouk. Se stavbou jsem se moc nemazlil, což je možná trochu poznat, ale věřím, že pokud si dáte trochu záležet, bude výsledek velice uspokojivý. Terárium je lehké, skladné, dobře se do něj dostává a je do něj velice pěkně vidět (obr. 1). Pokud bych měl spočítat náklady, tak ty se pohybují asi do 40 Kč – jedno sekundové lepidlo za 10 Kč a krabičku na CD koupíte v pohodě do 10 Kč. Doba potřebná ke stavbě je asi 2–3 hodiny, podle zručnosti.

Přeji hodně štěstí při stavbě a spoustu radosti z používání.

Autor textu: Jaroslav Blažek
Autor fotografií zdroj: Jaroslav Blažek
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru