Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Poecilotheria regalis
Sdílet:

Poecilotheria regalis

Tento sklípkan pochází z Indie. Jedná se o druh, který chováme v teráriu pro stromové druhy. 

Můj chov

V současné době chovám adultní samici v teráriu o rozměrech 40×25×21 cm (výška×délkaךířka). Většina druhů rodu Poecilotheria však „snese“ i rozměrově větší terárium. Jako podklad jsem použil Lignocel, do kterého jsem přidal kousky borové kůry. Do substrátu jsem zasadil rostlinu rodu Scindapsus, která se zde velmi divoce rozrostla, takže zde tvoří velmi hustý porost. To samici velmi vyhovuje, neboť si v tomto porostu vytvořila hnízdo těsně nad zemí. Nechybí zde mělká napaječka s vodou. Zadní stěnu terária jsem vylepil borovou kůrou. Do terária jsem umístil také kus korkového dubu, který ovšem již dávno obrostla již zmíněná vlhkomilná rostlina, takže není vůbec vidět. Větrání zajišťuje 5 cm široká mřížka. Jako krmivo používám větší cvrčky nebo středně velká myší holata.

Klidný sklípkan

Co se týče chování, druh Poecilotheria regalis na mě působí celkově klidnějším dojmem, než např. P. formosa, či P. pederseni. V současnosti samice drží poměrně velký kokon, který vytvořila asi 4 měsíce po páření. Je s kokonem „zakopaná“ ve svém hnízdě, které od vytvoření kokonu neopouští.

Druhy rodu Poecilotheria jsou poměrně vyhledávány pro své velmi atraktivní zbarvení. O druhu Poecilotheria regalis toto platí dvojnásob, neboť její kresba patří k nejkrásnějším v rámci rodu. Na druhou stranu je třeba říci, že celý rod je toxicky poměrně významný.

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru