Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov kudlanky - Sphodromantis Centralis
Sdílet:

Chov kudlanky - Sphodromantis Centralis

Bezobratlí
Všeobecné

Jejím domovem je Keňa. Dorůstá do velikosti 10–12 cm. Vývoj do dospělosti trvá asi 6 měsíců a dospělá samice žije asi 6–7 měsíců. Samec pouze 1–2 mě...

Jejím domovem je Keňa. Dorůstá do velikosti 10–12 cm. Vývoj do dospělosti trvá asi 6 měsíců a dospělá samice žije asi 6–7 měsíců. Samec pouze 1–2 měsíce.


• Sphodromantis Centralis – samice ve 4.–5. svleku

Sphodromantis Centralis je nádherná kudlanka vyskytující se v barvě zelené i hnědé, někdy i jejich kombinací. Moje kudlanka měla celé tělo zelené a pouze spodní stranu nohou měla hnědou. Podle přítele chovatele se vyskytují i kudlanky celé zelené, které mají pouze celé nohy hnědé. Takovou kudlanku jsem sice neviděl, ale moc rád bych. Barva je ovlivněna barvou prostředí ve kterém žije, takže zelená kudlanka může být časem hnědá. Proto doporučuji umístit do terária něco zeleného, třeba umělou kytičku. Je to i vzhledné. Ale to je prakticky realizovatelné pouze, pokud máte speciální terárium. Já chovám kudlanky v teráriích 15×15×30 cm (délka×hloubka×výška). Na dně je asi 1 cm vysoká vrstva rašeliny (je možno použít i lignocel, písek). Dále je tam větvička, která je nahoře co „nejvodorovněji“ ohnutá, aby se mohla kudlanka bez problémů zavěsit. Najít vhodnou větev není až tak snadné, někdy nesedí velikost nebo jen jeden rozměr. Doporučuji vzít si domů větví více, pak si můžete vybírat. Pokud bydlíte u lesa tak to máte v pohodě, já pro ně jezdím více než hodinu od domova. Jako krmivo používám cvrčky. Nejlepší je podávat je pinzetou. Krmím asi 2× týdně dva cvrčky. Dospělá samice může dostat i něco většího. Podle doporučení zkušenějšího chovatele rosím obden (ne moc, tak akorát). S rozmnožováním zatím nemám zkušenosti, jelikož moje čerstvě dospělá samice krátce po svleku uhynula. Tímto se s vámi chci podělit s jednou mojí nepříjemnou zkušeností. Měl jsem samici v teráriu, kde jsem dal větev zbavenou kůry (podle mne je to vzhlednější) a při čekání na svlek jsem ji každý den rosil – doporučení chovatele. Tím se pravděpodobně stala větev klouzavou a kudlanka spadla. Zachytila se pouze loupeživýma nohama a o část přední loupeživé nohy přišla. Ta jí pak začala černat. Za čtyři dny jsem kudlanku vyndal z terária. Téměř nebyla schopná se hýbat, když jsem ji otočil na záda, klepaly se jí nohy a potravu se mi nepovedlo nabídnout. Rozhodl jsem se k jejímu zmražení. Kudlanka již 14 dní před svlekem nepřijímala potravu. Tak nevím na co zahynula. Známý chovatel mi nedokázal poradit. Tak to jsou mé začátečnické zkušenosti. Přesto ji mohu všem doporučit. Je to opravdu krásná kudlanka a její chov rozhodně neruinuje rodinný rozpočet. Místo pro ni najdete všude. Myslím, že kudlanky si zaslouží dostatečnou pozornost a to nejen kvůli svému zajímavému způsobu života. Tohoto krásného a klidného tvora si většinou zamilují všichni členové rodiny. U nás k ní měli zpočátku všichni odpor, ale časem se všem zalíbila!

Autor textu: Zdeněk Zaňka
Autor fotografií zdroj: Zdeněk Zaňka
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru