Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Psalmopoeus redunctus
Sdílet:

Psalmopoeus redunctus

V poslední době byl u nás už několikrát odchován stromový druh sklípkana s názvem Psalmopoeus redunctus.

Typický stromový druh

Od svého blízkého příbuzného P. cambridgeie se liší sice menším vzrůstem, ale za to je v mládí velice pestře zbarven. P. redunctus obývá Kostariku, kde obydluje deštné pralesy a ve stromech si staví svá hnízda. Je to typický stromový druh, což napovídá už jeho stavba těla. V dospělosti samice dorůstají až 5 cm v těle, dospělí samci jsou drobnější, mají tibiální háky a na konci makadel bulby.

Krásně zbarvený i plachý

Jak už jsem se zmínila P. redunctus je v mládí zbarven velice pestře. Nejkrásnější barvou vynikají na zadečku. Jde o nádherný odstín zelené barvy, který je obohacen o třpytivý lesk. Končetiny a hlavohruď jsou zbarveny černohnědě, kde zadní nohy: holeň (tibia) a zanártí (metatarsus) jsou viditelně oranžově zbarvené. Nárt (tarsus) už je ale celočerný. Postupně toto zbarvení ale ztrácí a v dospělosti je tento druh hnědošedý.

Chováním se tento druh shoduje se všemi představiteli stromových sklípkanů a hlavně tedy s jemu příslušným rodem Psalmopoeus. Má tedy plašší povahu a před nepřítelem se vždy snaží utéct. Moje mláďata nemají problémy s přijímáním potravy a tak jako všichni stromáci se vyznačují rychlým růstem.

Pořiďte nádrže s větší výškou

Sklípkanům tohoto rodu poskytujeme už od mládí nádrže (dózy, terária) s větší výškou. Důležitá je vyšší vzdušná vlhkost a odpovídající větrání, odrostlým sklípkanům už dopřejeme misku s vodou. Nejedná se o toxicky významný druh, neznám ani případ kdy by tento druh někoho kousnul. Celkově má rod Psalmopoeus slabý jed, který je pro zdravého člověka vcelku neškodný a nepůsobí velké bolesti. Můžu ho vřele doporučit začátečníkům.

Použitá literatura: L. Klátil - Krasavci s chlupatýma nohama

Autor textu: Jarmila Opluštilová
Autor fotografií zdroj: Jarmila Opluštilová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru