Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Brachypelma vagans
Sdílet:

Brachypelma vagans

Brachypelma vagans patří mezi chráněné druhy (CITES). Brachypelmu vagans chovám v teráriu o rozměrech 50×30×30 cm. Jako podklad jsem použila čistou rašelinu. V rohu terária má k dispozici úkryt z květináče a misku s vodou. Terárium mám osázené Hederou helix, jelikož není náročná na světlo. Denní teplotu udržuji kolem 25 °C, v noci kolem 22 °C. Krmím drobným hmyzem, hlavně cvrčky.

Výskyt

Salvador, Guatemala, Mexiko, Kostarika, Honduras.

Popis

Dorůstá do velikosti 7 cm. Má sametově černé tělo i nohy, zadeček pokrytý červenými chloupky, samička se dožívá asi 15 let, sameček 2–3 roky.

Vlhkost

70 % a více.

Chování

Mírné, brání se uvolňováním žahavých chloupků.

Můj chov

Protože chovám dospělou samici, v říjnu 2004 jsem se ji pokusila spářit. Samce jsem měla zapůjčeného a tak jsem musela dávat pozor, aby jej samička při páření nesežrala. Pavouci se však k sobě vůbec neměli, byli pohromadě asi 1 týden, ale jen po dobu, kdy jsem měla čas je hlídat. Po 3 měsících začala Brachypelma splétat pavučinu, do které nakladla asi 300 vajíček. Na druhý den pavučinu s vajíčky spletla do kokonu, který pak pořád nosila při sobě. Nebyla jsem však 3 dny doma a nechala jsem v teráriu misku s vodou, po návratu měla Brychypelma kokon namočený ve vodě. Vajíčka začala plesnivět, a i když jsem vajíčka napadená plísní oddělila od těch, která vypadala zdravě, zplesnivěla všechna.

Autor textu: Lenka Reková
Autor fotografií zdroj: Lenka Reková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru