Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Lasiodora parahybana
Sdílet:

Lasiodora parahybana

Bezobratlí
Všeobecné

Vzhled a chování

Tento robustní, zemní sklípkan patří svou velikostí těla, kolem 10 cm, mezi jedny z největších sklípkanů světa. Samci bývají menší, jejich velikost se pohybuje od 5 do 7 cm a jsou v dospělosti vybaveni fixačními háky. Parahybany patří mezi sklípkany, kteří na obranu používají vyčesávání žahavých chloupků. S agresivitou jsem se nesetkal, spíše se snaží uprchnout. Na ruku bych je však nebral, neboť bývají zbrklí a mohlo by dojít i ke kousnutí. Zbarvení obou pohlaví je tmavě hnědé s dlouhými světlými chlupy na končetinách. Na zadečku, který je také hnědý, jsou delší chloupky do červena. Mláďata jsou velmi malá, asi jako mladé rodu Brachypelma, přibližně 4-6 mm v těle. Poměrně rychle však rostou, za první rok života zvládnou 8 až 9 svlékání a z počátku se svlékají asi po měsíci.

Chov a odchov

Tyto sklípkany chovám v teráriu o rozměrech 20×30×20 cm, i když by si díky své velikosti zasloužili i větší. Teplota se pohybuje průměrně okolo 22–25 °C a vlhkost kolem 60–70 %. Jako potravu podávám cvrčky, šváby, holátka myší a u mláďat octomilky a moučné červy přiměřené velikosti. Velké myši neskrmuji, jelikož i jiné druhy sklípkanů mi uhynuly po sežrání dospělé myši a následné poruše motoriky.

12. 5. 2001 jsem si pořídil první dva jedince tohoto druhu ve stáří třetího svleku. Jeden z těchto sklípkanů, pro mne z neznámých důvodů, 11. 6. 2001 uhynul. Druhý se svlékal v těchto intervalech, 4. s. – ?, 5. s. – 8. 8. 01, 6. s. – 15. 9. 01, 7. s. – 21. 10. 01 (velikost 2,4 cm), 8. s. – 26. 11. 01 (3 cm), 9. s. – 14. 1. 02, 10. s. – 19. 4. 02, 11. s. – 9. 11. 02, 12. s. – 1. 12. 03 (subadultní samec). Jelikož mi po sedmém svleku bylo jasné, že se jedná o samce, dal jsem se do shánění samice. V tu dobu se mi to moc nedařilo, a proto jsem přistoupil 22. 3. 2003 ke koupi již dospělé, asi 9 cm velké samice (neznámého stáří), která se 1. 4. 04 svlékla. V prosinci, když se mi naskytla možnost zapůjčení dospělého samce, a ten můj ne a ne dospět, neodolal jsem, a i přes více jak půlroční dobu od svlečení samice se pokusil o páření. 

První pokus přišel na řadu 21. 12. 04, samec kolem samice doslova tancoval (ani valka ani polčík), u žádných jiných sklípkanů jsem se s takovou předehrou nesetkal, udržoval si však 10–20 cm odstup. Pouze 2× se k ní přiblížil na dotek. Samice mi připadala svolná, ale samec to po hodině dvoření vzdal a odběhl. 26. 12. 04 jsem opět oba sklípkany umístil na pohovku. Samec stál a samice lezla kolem, když se k němu přiblížila zhruba na 10 cm, začal samec signalizovat. Samice odpovídala a přibližovala se k němu. On nejprve asi o 10 cm ustoupil, ale když se samice stále přibližovala neodolal a po velmi krátké předehře ji pářil oběma bulby. Celý akt trval zhruba 25 vteřin, poté samec odběhl a samice byla umístěna do teploty 23–25 °C s občasnými výkyvy na 20, ale i na 30 °C. Přestože nebyla překrmována, zvětšil se jí lehce objem zadečku. 13. 3. 2005 v 19 hod. začala vypřádat v rohu terária síť a 14. 3. 05 ve 14 hod. již držela zabalený kokon, který měřil 4×4×3 cm. Jeho povrch byl obalen substrátem a žahavými chloupky. Samice se o kokon vzorně starala a vůbec ho neopouštěla. Nebyl tedy důvod jí jej předčasně odebírat. Zvědavost sice byla, ale odolal jsem a kokon odebral až 20. 5. 05, více než dva měsíce po vytvoření. Samice kokon bránila a s vařečkou, kterou jsem vsunul mezi ji a kokon se zuřivě poprala. Jelikož po odebrání kokonu zmateně pobíhala po teráriu, tak jsem jí dal kvůli snížení stresu kuličku z toaletního papíru, kterou ihned začala hlídat. Kokon obsahoval asi 250 nymf II, 50 neoplozených vajec a 500 spečených vajec. Nymfy jsem inkuboval v plastové dóze bez přístupu vzduchu na lehce, ale opravdu lehce, vlhkém ubrousku. Po měsíci inkubace pozoruji zvýšenou aktivitu všech nymf, ale zadečky mají stále žluté bez černé skvrny, která by naznačovala blížící se svlékání na pavoučky prvního svleku. 9. 7. 05 nymfám začínají černat zadečky a postupně i nohy. Na pavoučky 1. svleku se 13. 7. 05 svlékly první dva kousky a den za dnem další a další. Při rozdělení mláďat do krabiček od filmu s rašelinou (27. 7. 05), ještě nejsou všechny v 1. svleku. Celkem bylo rozděleno 156 pavoučků. I přes nižší vlhkost, neměli se svlékáním potíže. Z mé zkušenosti vysoká vlhkost v inkubátoru přináší časté plísně a také nymfy mají problémy se svlékáním. Často jim ve svleku zůstanou končetiny, a pak odchytáváme čtyř až pětinohé pavoučky, což není ideální stav.
Závěrem bych tohoto sklípkana rád doporučil všem chovatelům. Pro jeho bezproblémový chov, nízkou cenu a hlavně velikost, která se blíží rozměrům T. blondii. A i když není příliš barevný, přesto je krásný.

Autor textu: Petr Ernest
Autor fotografií zdroj: Petr Ernest
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru