Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Páření druhu Chromatopelma cyanopubescens
Sdílet:

Páření druhu Chromatopelma cyanopubescens

Bezobratlí
Všeobecné
Strand, 1907 Místo výskytu: Venezuela Samička má základní zbarvení modré, hlavohruď mechově zelenou, zadeček porostlý červenými chlopky a na nohou...Strand, 1907
Místo výskytu: Venezuela
Samička má základní zbarvení modré, hlavohruď mechově zelenou, zadeček porostlý červenými chlopky a na nohou jsou chloupky světle hnědé až žlutavé. Sameček je zbarvený obdobně. Velikost v těle je asi 7 cm. Jedná se o zemní druh, avšak v chovu preferuji vyšší terárium, jelikož si v zajetí staví většinou hnízdo nad zemí. V dospělosti tento druh hůře přijímá potravu a je pokládán za choulostivého sklípkana. Jako podklad lze použít lignocel nebo rašelinu s příměsí písku, jelikož tento druh obývá savanový les, kde žije mezi kousky kamenů a kúry. Terárium udržuji sušší. Jako krmivo používám téměř výhradně cvrčky, neboť se samice větší kořisti bojí. Jedná se o neagresivního sklípkana, který se brání útěkem nebo uvolňováním žahavých chloupků.


• Dospělý samec Chromatopelma cyanopubescens.

V dubnu 2003 se mi podařilo sehnat adultního samce, který byl údajně 2 měsíce po dospělostním svleku. Mojí samici je 5 let. Samec již přečerpán.
15. 4. 2003 jsem samce i samici umístil do pářícího terária. Samec byl vůči samici aktivní, mírně se chvěl a lehce bubnoval o podklad. Samice na bubnování nereagovala. Po té byl samec vyndán z pářícího terária.
21. 4. 2003 v 18 hodin byl samec opět umístěn do pářícího terária, viditelně se chtěl pářit, ale samice byla apatická. Po několika hodinách se samice postavila do obranného postoje a chystala se na samce zaútočit.
24. 4. 2003 jsem provedl další pokus o páření, ovšem samice opět o páření zájem neměla a na samce útočila. Samec se jí bál a prchal před ní. Po té na samce přestala reagovat. Proto jsem samce v nočních hodinách opět umístil do jeho terária. Samici jsem předložil 3 cvrčky, které pozřela. Vše nasvědčovalo tomu, že je samice ještě nedospělá, a proto jsem samce vrátil zpět majiteli.


• Přečerpávání spermatu dospělého samce Chromatopelma cyanopubescens.

29. 8. 2003 se samice ve svém hnízdě svlékla, bohužel se mi několik měsíců po svleku samice nepodařilo sehnat dospělého samce, proto jsem od snahy o páření do dalšího svleku upustil.
13. 8. 2004 se samice opět svlékla a znovu jsem začal shánět samce k páření.
V září 2004 se mi podařilo přečerpaného samce sehnat.


• Páření Chromatopelma cyanopubescens. Samec vlevo, samice vpravo.

27. 9. 2004 ve 21.00 jsem již přestal používat pářící terárium, a tak byl samec vpuštěn do terária k samici. Samec si po chvíli vlezl k samici do hnízda a snažil se ji tam nalákat. Samice se v té době nacházela na stěně terária před hnízdem. Do 01.30 se mu však kontakt se samicí nepodařil, proto byl samec opět odchycen. Po celou dobu na sebe oba lehce bubnovali.
28. 9. 2004 v 19 hodin byl samec opět vpuštěn do terária k samici, po hodině si opět vlezl do opuštěného hnízda, samice byla před svým úkrytem. Při jakémkoli pohybu samice samec utíkal a viditelně se jí bál. Tato situace se neustále opakuje. Samec lehce bubnuje o podklad a samice toto bubnování opětuje. Oba aktéři se viditelně chtějí pářit, ovšem samci strach nedovolí se přiblížit k samici. Vzal jsem proto samici do ruky a pokoušel jsem se ji při páření podržet. Samec se snažil zasunout svůj embolus do pohlavního otvoru samice, ale nepodařilo se mu to, proto jsem se rozhodl oba vrátit do terária k samici a nechat je tam přes noc, jelikož samice vůči samci nejevila známky agresivity. Samec byl u samice v teráriu až do 1. 10. 2004, kdy jsem ho dal od samice pryč.
3. 10. 2004 byl samec opět vpuštěn do terária k samici. Samec na samici celou noc bubnoval, ale samice na něj nereagovala.
6. 10. 2004 jsem samce opět umístil do terária k samici. Ovšem ta na něj po několika sekundách zaútočila a samce zakousla. Doufal jsem tedy, že samice je již napářená, proto jsem od dalšího shánění samce upustil. Až do dalšího svleku 22. 10. 2005 samice kokon nevytvořila.


• Samice byla při páření buď apatická nebo agresivní.


Použitá literatura:
Volker von Wirth, Sklípkani – jak na to, nakladatelství Vašut, Praha 1998, František Kovařík, Chov sklípkanů, nakladatelství Madagaskar, Jihlava 2001, www.arachnomania.cz

text a foto: Michal Toráň
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru