Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chromatopelma cyaneopubescens
Sdílet:

Chromatopelma cyaneopubescens

Tento velice pěkný sklípkan pochází z Jižní Ameriky, přesněji z Venezuely, kde žije pozemním způsobem života v savanovém lese. Je to poměrně štíhlý...

Tento velice pěkný sklípkan pochází z Jižní Ameriky, přesněji z Venezuely, kde žije pozemním způsobem života v savanovém lese.

Je to poměrně štíhlý a drobný sklípkan dorůstající v dospělosti 5 cm v těle. Pyšnit se může svým pestrým zbarvením a to už od 1. svleku. Mladí pavoučci by trochu mohli připomínat mladé Aviculárie díky svým tzv. “bačkůrkám” a pruhovaným zadečkům. Mláďata nejsou problémová, s chutí přijímají potravu a vcelku rychle rostou. Odrostlé a dospělé chromatopelmy jsou zbarveny odlišně. Z pruhovaného zadečku se stává celkově červenooranžový a karapax i končetiny jsou zbarveny tmavě modrozeleně. Pro chromatopelmy je typické tzv. zrcátko na zadečku, z kterého občas při obraně vyčesávají žahavé chloupky. Ty se ale tak snadno neuvolňují jako např. žahavé chloupky brachypelm. Odrostlí jedinci se nesnaží kousnout, spíše odbíhají, aby se schovali.


• mládě v 1. svleku

U tohoto druhu je známo to, že silně opřádá své úkryty jemnou pavučinou. Už i mláďata v 1. svleku jsou tak činorodá, že si většinou zapředou celou svou filmovku.

Tento druh mi silně připomíná sklípkana Cyclosternum fasciatum, a to nejen svou velikostí, chováním, pruhovaným zadečkem, ale i právě již zmiňovaným opřádáním. Chromatopelma cyaneopubescens vyžaduje vyšší vlhkost, 60 - 80%. Teplota by měla kolísat mezi 24 - 26 °C.

V poslední době je tento druh dosti žádaným a není divu, jedná se totiž o velice pěkný, elegantní a vcelku i aktivní druh. Doporučila bych jej spíše pokročilým a zkušenějším chovatelům.

Autor textu: Jarmila Opluštilová
Autor fotografií zdroj: Jarmila Opluštilová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru