Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Odchov a páření sklípkana Psalmopoeus irminia (Saager 1994)
Sdílet:

Odchov a páření sklípkana Psalmopoeus irminia (Saager 1994)

Bezobratlí
Všeobecné

Systematické zařazení Čeleď: Theraphosidae Podčeleď: Aviculariinae Rod: Psalmopoeus Země rozšíření: Venezuela • Mládě Psalmopoeus irminia...

Systematické zařazení
Čeleď: Theraphosidae
Podčeleď: Aviculariinae
Rod: Psalmopoeus
Země rozšíření: Venezuela


• Mládě Psalmopoeus irminia ve 4. svleku.

Velikost
Samice má 5–5,5 cm v těle (13 cm s končetinami), samec 4 cm v těle. Moje samice má kolem 6 cm v těle.

Popis
Krásně zbarvený stromový druh. Dospělé samice se od samců liší svou barvou. Samice a mladé jsou černé s růžovými skvrnami na abdomenu. Nohy jsou černé s růžovými skrvnami na chodidlech (nárt a zanártí). Dospělý samec je menší, hnědý a mnohem více chlupatý. Nemá barevné skvrny na zadečku. Samci mají na konci makadel bulby a na předních nohách tibiální háky. Psalmopoeus irminia si staví pavučinové hnízdo. Není toxicky významný, avšak je rychlý a skáče. Nebrání se uvolňováním žahavých chloupků ze zadečku.


• Dospělá samice Psalmopoeus irminia.

Terárium
Samici chovám v teráriu o rozměrech 20×40×20 cm (š×v×h). Jako podklad mám substrát kokosový, smíšený s pískem. V jedné části udržuji substrát stále vlhký. Je možno umístit živou rostlinu (např. Scindapsus, Syngonium). Nutné jsou větve. Teplotu udržuji kolem 25–28 °C (v noci 20–22 °C), vlhkost 75–80 %.


• Samice Psalmopoeus irminia v obranném postoji.

Chov a odchov
Mladé sklípkany krmím malými cvrčky, moučnými červy a mouchami. Později krmím velkými cvrčky, šváby a sarančaty. První páření P. irminia proběhlo v roce 2002. Samice se samce dotkla a k paření skutečně došlo – bohužel, samice sežrala samečka … Potom přes dva měsíce přijímala s chutí potravu. Po dvou měsících vystavěla kokon. Kokon byl odebrán po třech týdnech. Byly tam už nymfy 2. Za další dva týdny byli v kokonu mladí pavoučci (115 ks). Za měsíc samička udělala druhý kokon – vajíček było asi o polovinu méně. Svoji druhou samici mám od září 2003, je velmi agresivní a rychlá. Při koupi byla po osmém svleku, nyní je po desátém svleku. Naposledy se samice svlékala 11. 5. 2004. Po tomto svleku jsem se rozhodla samici pářit. 8. 6. 2004 byl samec vpuštěn do terária k samici a začal ihned bubnovat. Samice vylezla z hnízda a došlo k páření. Druhý den se samec přečerpal. Samice vytvořila kokon 6. 9. 2004. Odchov mláďat není problematický. Sklípkani dosahují dospělosti po 8–9 měsících.

Použitá literatura:
F. Kovařík, Sklípkani, Madagaskar, Jihlava 1998,
F. Kovařík, Chov sklípkanů, Madagaskar, Jihlava, 2001,
G. Stadler, Vogelspinnen, 2000,
H. J. Peters, Tarantulas of the world, Kleiner Atlas der Vogelspinnen, c. 2, 2000
Autor textu: Michal Toráň, Anna Ratajczak
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň, Anna Ratajczak
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru