Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Ceratogyrus darlingi – Pocock, 1897
Sdílet:

Ceratogyrus darlingi – Pocock, 1897

Bezobratlí
Všeobecné
Tento zemní sklípkan pochází z Mozambiku a Zimbabwe. Jeho základní zbarvení je šedé, až do žluta. Karapax je světlý, šedomodrý. Nachází se na něm...

Tento zemní sklípkan pochází z Mozambiku a Zimbabwe. Jeho základní zbarvení je šedé, až do žluta. Karapax je světlý, šedomodrý. Nachází se na něm typický rohovitý výběžek, který je pod úhlem asi 45 stupňů natočen dozadu. Úhel, tvar a rozměr rohovitého výběžku je jedním z určovacích znaků u jednotlivých druhů rodu Ceratogyrus. Nohy jsou šedé až šedomodré s kovovým nádechem, femury bývají tmavší, tarsus, metatarsus, tibia a patela světlejší. Velikost v těle bývá u dospělých samic asi 7 cm, v rozpětí nohou kolem 15 cm. Samci pohlavně dospívají za jeden a půl až dva roky, samice za dva a půl až tři roky.

Svoji nedospělou samici chovám v teráriu pro zemní druhy o rozměrech 30×30×25 cm. Jako podklad jsem použil lignocel o vrstvě asi 8 cm. Pavouk si jako mládě terárium zapředl a z pavučin si vybudoval přízemní nory. Čím byl pavouk starší, tím pavučin ubývalo. Do terária jsem umístil kus borové kůry jako úkryt a mělkou napáječku s čistou vodou. Teplotu udržuji kolem 26–27 °C, lokálně přes den až 29 °C, orientační vzdušná vlhkost je asi 65 %. Jako krmivo podávám sarančata a cvrčky. S odchovem zkušenosti nemám, jeden polský kolega však udává tvorbu kokonu po osmi týdnech od páření, ze kterého po šesti týdnech spatřilo světlo světa dvě stě mláďat v prvním svleku. Jedná se o toxicky významný a agresivní druh.

Použitá literatura: The Word Spider catalog, Normann Platnick,

text a foto: Michal Toráň, [email protected]
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru