Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Naše arachnofauna
Sdílet:

Naše arachnofauna

Bezobratlí
Všeobecné

Araniella cucurbitina – (Clerck, 1757) Dlouhá léta se věnuji chovu sklípkanů čeledi Theraphosidae. Časem, poznáním a léty si však člověk začne vším...

Dlouhá léta se věnuji chovu sklípkanů čeledi Theraphosidae. Časem, poznáním a léty si však člověk začne všímat intenzivněji také naší přírody a v mém případě arachnofauny. Vždyť právě naše příroda nám má být nejbližší. Proto jsem se rozhodl, že si rozšířím obzory svého poznání a začnu se našim pavoukům věnovat intenzivněji než doposud. Pro začátek jsem se rozhodl zmapovat naše pavouky v Libereckém kraji, přesněji řečeno na Českolipsku. Za tímto účelem jsem se rozhodl prozatím zprovoznit amatérskou stránku arachno.estranky.cz, kde budu své výsledky mapování prezentovat. Je to úkol nelehký a dlouhodobý, nebojím se říci celoživotní. Některé zajímavé druhy budu také prezentovat zde v časopise Fauna.

Český název tohoto krásného pavouka je Křižák zelený. Má několik synonym ke svému názvu (Araneus cucurbitinus, Epeira cucurbitina, Miranda cucurbitina). Jedná se o nejhojnější druh křižáka. Tento druh patří k těm, které byly převedeny do nově vytvořených rodů. Jedná se o pavouka velkého 5 až 7 mm (0,1), hlavohruď je zbarvená dohněda, zadeček má žlutozelený, na něm se nachází čtyři páry černých teček. Staví si oproti jiným křižákům velmi malé sítě, asi okolo deseti centimetrů. V lokalitách, které jsem zkoumal (Novoborsko, okolí České Lípy, Novosedlo), žije tento druh velmi hojně. Mohu potvrdit výskyt v nadmořské výšce 400 m. n. m, v mírně vlhkých až vlhkých, mírně zastíněných lokalitách (Žandovsko – Novosedlo). Staví své sítě v listech rostlin na loukách, na listnatých stromech či keřích, ale také v otevřených stavbách. Pavouk loví malý hmyz, který se většinou zachytí do jeho sítě.


• Mapa, kde byl druh Araniella cucurbitina pozorován.


• Araniella cucurbitina – samice.


• Araniella cucurbitina.

Použitá literatura: Jan Buchar, Antonín Kůrka – Naši pavouci, Academia Praha 2001, Jan Buchar, Vlastimil Růžička – Catalogue of Spiders of the Czech Republic, Peres Publishers, Praha 2002.

Autor textu: Michal Toráň
Autor fotografií zdroj: Michal Toráň
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru