Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov kobylek Stilpnochlora couloniana
Sdílet:

Chov kobylek Stilpnochlora couloniana

Bezobratlí
Všeobecné
Pro chovatele hmyzu se jedná bezpochyby o velmi atraktivní druh, který je velice jednoduchý na chov, srovnatelný se strašilkami. V dalších řádcích popíšu, jak na to.

Tyto kobylky se vyskytují ve Střední Americe, konkrétně na Floridě a Kubě. Samice jsou větší a robustnější, dosahují délky asi 10 cm a na konci zadečku mají malé šavlovité kladélko. Samci jsou štíhlejší a asi o 1 cm kratší. Obě pohlaví mají v dospělosti plně vyvinutá křídla, ale jen samci jsou schopni delšího letu, samice jsou příliš těžké. U samců je vyvinut stridulační orgán, který používají už několik dnů po posledním svleku. Stridulace není nijak hlasitá, zní jako zdůrazněné prodloužené „c“. Vývoj trvá přibližně šest měsíců a vcelku se kobylky dožívají asi 8 až 10 měsíců.


Jedná se o listožravý druh přijímající více druhů rostlin (ovocné stromy, ořešák, líska, bříza, maliník, ostružiník, jahodník, ptačí zob, pampelišky, růže). Jako krmení v zimě poslouží nejlépe ostružiník, který je zelený i pod sněhem, ale stačí jim i čínské zelí, ovoce nebo zelenina a její listy. Druh potravy lze střídat, kobylky se změnou potravy nemají žádný problém. Pro chov asi 15 jedinců je třeba terárium o velikosti asi 60×40×40 cm. Kobylkám je nutné zajistit vlhkost a vzdušnost, pokud jedno z toho nemají, hynou. Především to platí u nymf. Kobylky se zdržují převážně na živné rostlině, proto na dno terária není potřeba žádný substrát, stačí jen noviny kvůli trusu. Dobré je umístit do terária nádobku s mokrou rašelinou a několikrát týdně jemně rosit. Pro dospělce a starší nymfy postačí pokojová teplota. U nymf, tak do třetího svleku, je dobré pár hodin denně přisvěcovat lampičkou, rády se vyhřívají.


Páření probíhá v noci a osobně jsem ho nikdy nepozoroval. Po oplození se na konci zadečku samice objeví spermatofor. Následně během pár dní klade samice vajíčka, která lepí na listy nebo větvičky živné rostliny. V jedné snůšce je většinou 70 až 90 vajíček. Nymfy se líhnou podobně jako kudlanky, hlavou dolů, proto je důležité jim to při inkubaci vajec umožnit. Vajíčka inkubuji v plastovém boxu situovaném na výšku. Vajíčka nechávám jen na části větvičky, kde jsou nakladena. Jeden konec větvičky s vajíčky přišpendlím na polystyren, který vsunu do boxu tak, aby vajíčka směřovala dolů. Na dně boxu mám navlhčené ubrousky kvůli vlhkosti, ale i tak je dobré jednou týdně vajíčka lehce porosit. Při pokojové teplotě se nymfy líhnou přibližně za dva měsíce, při teplotě okolo 30 stupňů do jednoho měsíce. Nymfy jsou 4 mm velké a převážně oranžově zbarvené. Během pár dní tmavnou a přecházejí do zeleného zbarvení. Po několika hodinách od vylíhnutí začínají přijímat potravu.


Chov tohoto druhu je dle mého názoru poměrně jednoduchý, a při dodržení správných podmínek zcela bezproblémový.


Autor textu: Michal Fuglevič
Autor fotografií zdroj: Michal Fuglevič
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru