Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Chov koníků skleníkových (Diestrammena asynamora)
Sdílet:

Chov koníků skleníkových (Diestrammena asynamora)

Bezobratlí
Všeobecné
Pro většinu chovatelů se asi nejedná o zcela atraktivní druh – malá velikost, nevýrazná barva, nicméně někomu může připadat naopak hodně zajímavý.

Jedná se o synantropní druh původem z východní Asie. U nás se vykytuje téměř ve všech větších sklenících nebo také pavilonech zoologických zahrad. Samice dorůstají do 3 cm včetně mečovitého kladélka. Samci dorůstají do 2 cm. Koníci, jak samice, tak i samci, nemají vyvinutá křídla. Kvůli tomu také nejsou samci schopni stridulace. Vývoj trvá přibližně 6 měsíců a v celku se koníci dožívají až 10 měsíců. Čím starší koníci jsou, tím jsou tmavší.

Koníci jsou všežraví, upřednostňují ale živočišnou stravu. Jako krmení lze předložit nastříhané šváby, cvrčky, kukly potemníků a další hmyz, nebo také psí granule. Menší pomalejší hmyz, jako jsou třeba mšice, dokážou sami ulovit. Při nedostatku krmení se začínají chovat kanibalisticky. Když ale není nic „masitého“, je možné jako doplňkovou stravu předložit třeba zeleninu nebo ovoce. Pro asi 20 jedinců stačí terárium nebo i akvárium (samozřejmě musí být něčím přikryté) o rozměrech 30×25×25 (dך×v). Na dno je třeba dát asi 3 cm vlhké rašeliny (vytváření vlhkosti, kladení vajíček). Koníci by v teráriu měli mít větší vlhkost, kterou bude částečně vytvářet vlhká rašelina. Dále stačí jednou až dvakrát týdně lehce porosit. Teplota stačí pokojová. Jsou to noční živočichové, kteří jsou přes den ukrytí. Jako úkryty poslouží několik kusů kůry, na stojato postavených a poskládaných nejlépe za sebe.

Páření probíhá v noci a já jsem ho ještě nikdy nezpozoroval. Samice, jak je vidět na fotkách, mají mečovité kladélko, kterým kladou do vlhké půdy až 200 vajíček (odhad). Nymfy se při pokojové teplotě líhnou přibližně za jeden a půl měsíce. Po vylíhnutí jsou velké přibližně 2 mm a lze je ponechat v teráriu společně s dospělci. Při manipulaci nebo odstraňování zbytků krmení z terária je nutné dávat pozor, aby koníci neutekli, jsou totiž velice rychlí a umí velmi dobře a daleko skákat.

Autor textu: Michal Fuglevič
Autor fotografií zdroj: Michal Fuglevič
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru