Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Křečík džungarský - Phodopus sungorus
Sdílet:

Křečík džungarský - Phodopus sungorus

V poslední době se těší velké oblibě dětí i dospělých tento křečík z čeledi Cricetidale, tedy křečkovití. 

Popis

Tělo má dlouhé 70-100 mm a ocásek 10 mm. Chodila má ochlupená a tak chráněná v zimě proti promrzlé zemi a v létě naopak proti prosluněné zemi. Tento křečík se mi osvědčil chovat vždy po jednom páru v teráriích o rozměrech min. 250x200x200 mm, dno prostelu hoblinami a umístím malou plechovou budku, neboť dřevěnou by křečík brzy rozhryzal a navíc by mi mohl močí provhlčit tak, že by u ní byla i plíseň. 

Způsob života

V přírodě si křečík džungarský vyhrabává menší nory a je aktivní hlavně v noci. Moji křečíci jsou vyšlechtění na vysokou plodnost a ve vrhu mají od 2 do 11 mláďat. Březost je 21 dnů. Krmím klíčenou pšenicí, tvrdým rohlíkem, granulemi pro hlodavce, piškoty, slunečnicí. Křečíci se mi začínají množit ve stáří o 2 do 4 měsíců. Jakmile vidí a jsou samostatní, tak je odstavuji a krečíci mají brzy další vrh. Teploty doporučuji od 20 do 25 st. C. Pokud jsou v teple, množí se po celý rok, tedy i v zimě. Pokud je místnost nevytápěna, křečíci změní barvy srsti z šedobílé na bílou, neboť v zimě v přírodě běhají i po sněhu, protože v jeho domovině v Západní Sibiři je v zimě sníh, pochopitelně stále! Žije ve stepích a lesostepích do výšky 1000 m n. m.

Můj chov

Křečíky džungarské chovám již léta a jsem s nimi stále chovatelsky spokojen, pro jejich milý vzhled, nekousavost a hravou povahu. Pokud ještě křečíky nevlastníte, doporučuji ho pro vaše děti jako vhodné zvíře do bytu i domku.

Autor textu: T. Hart
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru