Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pískomil mongolský - Meriones unguiculatus
Sdílet:

Pískomil mongolský - Meriones unguiculatus

Stále častěji můžete u nás v zoo obchodech vidět pískomily. Jsou velmi oblíbeni dětmi i dospělými chovateli. Pískomil pochází z Mongolska, jak ostatně potvrzuje jeho název. Také je rozšířen v Zabajkalí a severní a severovýchodní Číně. V přírodě obývá step a polopouště.

Popis a chov

Délka trupu je 150 mm, délka ocasu 120 mm. Má krásné velké oči, osrstěný ocas, na jehož konci má nevýraznou štětičku. Chodidla zadních končetin má osrstěna. V přírodě si pískomil mongolský vyhrabává systém chodeb a má i hnízdní a zásobní komory. Jedinci se snášejí, pokud je sestavíme do páru ve stáří do 8 týdnů, velmi dobře. V přírodě i v domácnosti jsou aktivní ve dne i v noci, často krásně "panáčkují" a v období páření, samci i samice, podupávají zadníma nohama. Chováme je v teráriích, pokud možno větších, s minimálními rozměry 500 x 400 x 400 mm. Jako podestýlku můžeme použít bezprašné hobliny, na hnízdo dáme seno. Teplota pokojová, nejlépe 20 až 25 st. Celsia. Ke šplhání dáme větev.

Krmení

Ke krmení podáváme různá semena, zeleninu, oves, pšenici, kukuřici, tvrdé pečivo, střídmě piškoty a slunečnici, v malé míře tvaroh, tvrdý sýr, vajíčko vařené na tvrdo. Krmíme 1x denně. Napájíme vodou z automatických napáječek.

Rozmnožování

V přírodě se rozmnožuje 2x za sezónu, v zajetí až 6x ročně. Doba březosti je 25 až 29 dnů. Počet holých slepých mláďat v jednom vrhu je 2 až 6 ks. Pářit se začínají ve stáří 3 měsíců. Je potřeba větší hnízdní budka. Mláďata odstavujeme ve věku 6 týdnů. Ve dvou a půl týdnech mají mláďata kožíšek a začínají vylézat z hnízda. Za dalších 5 dnů se jim otvírají oči a začínají jíst stravu jako jejich rodiče. Pískomilové se dožívají 3 až 4 roků.

Mutace

V zoo obchodech si můžete koupit i mutace, například žemlové, bílé, černé či s výrazným leskem srsti. Do podčeledi pískomilů se počítá až 70 druhů rodělených do 13 rodů. Také se už v zajetí chová pískomil jižní, pískomil shawův, pískomil rudoocasý a vzácně pískomil perský. Začátečníkům a dětem doporučuji právě pískomila mongolského a jeho barevné mutace. Při dobré péči se vám pískomilové budou dobře množit a můžete je i prodávat.

Přeji vám hodně radosti z jejich chovu, velký počet mláďat a pískomilům dobrý život u vás doma.

Autor textu: Redakce Fauny
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru