Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Přetrvávající říje u fretek
Sdílet:

Přetrvávající říje u fretek

Poměrně častým problémem při držení fretek jako domácích mazlíčků je tzv. hyperestrogenismus, přetrvávající říje. Je to dáno tím, že ovulace (uvolnění vajíčka) není u těchto zvířat spontánní, je vyvolána až kopulací. Pakliže k připuštění a kopulaci nedojde, vajíčko se neuvolní a samice zůstává v říji po dlouhou dobu.

Když nedojde k připuštění

Říje se u fretek projevuje otokem vulvy (až do velikosti třešně) a částečnými změnami v chování zvířete. Samička bývá klidnější, mazlivější, dožaduje se hlazení a kontaktů. Po připuštění samcem dojde k indukci uvolnění vajíčka. Příznaky říje pak mizí přibližně za 2-4 dny.

Nedojde-li k připuštění, vajíčko se neuvolní a fretka zůstává stále v říji (až po dobu pěti měsíců). S říjí je však kromě vnějších projevů spojena především vysoká hladina „říjových" hormonů - estrogenů. Jejich dlouhodobé působení na organismus vyvolává depresi kostní dřeně. Ta ztrácí svoji funkci a snižuje se tím tvorba krevních složek - červených i bílých krvinek a krevních destiček.

K hlavním příznakům přetrvávající říje patří kromě otoku vulvy také ztráta srsti na některých partiích těla, viditelné sliznice jsou bledé (to je způsobeno nedostatkem železa) a na zvířatech se projevuje celková slabost. Fretky v pokročilém stadiu onemocnění trpí nechutenstvím, vůči okolí jsou letargické a bývá pozorována melena. Pakliže není samice léčena, může dojít až k jejímu uhynutí.

Kdy vyhledat pomoc veterinárního lékaře?

Jediným řešením je vyhledat pomoc veterinárního lékaře, který by měl provést laboratorní vyšetření krve a podle něj pak (v případě příznivého výsledku) provést rovnou sterilizaci nebo nejprve vyvolat podáním vhodného preparátu ovulaci a sterilizaci provést teprve po ukočení říje.

Rozhodně je lepší těmto problémům předcházet. Pořizujeme-li si fretčí samičku pouze jako domácího mazlíčka, je nejvhodnější nechat zvíře sterilizovat ještě před příchodem první říje. Ta se u fretek začíná projevovat přibližně počátkem března. Do této doby by mělo být odstranění vaječníků provedeno.

V některých zemích, kde jsou fretky častými domácími společníky, se prodávají většinou již zvířata vykastrovaná (především v USA). V naší zemi to není zcela běžné, proto si tuto záležitost musí ohlídat každý majitel zvířete sám.

Autor textu: Ing. Lenka Skoupá
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru