Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Osmák degu - Octodon Degu
Sdílet:

Osmák degu - Octodon Degu

Tento krásný hlodavec patří do čeledi Octodontidae - osmákovití. Pochází ze střední Chile a žije od pobřeží až do nadmořské výšky 1200 m.

Charakteristika

Délka trupu je 125-195 mm, délka ocasu 120 mm. Na konci ocasu má malou štětičku. Je to hlodavec, aktivní ve dne i v noci. V přírodě žijí osmáci v koloniích. V zajetí je chováme buď v páru nebo 1 samce a 2 až 5 samiček. V přírodě si osmáci vyhrabávají nory, šplhají i po stromech a keřích. Krásně se hlasově dorozumívají.

Chov

Chováme je v teráriích o rozměrech minimálně 600 x 400 x 400 mm, optimální terárium má rozměry 1000 x 600 x 600 mm. Jako podestýlku použijeme hobliny a uděláme úkryt nejlépe z kamenů či cihel, neboť dřevěné budky brzy rozhryzají. Umístíme také kmen na šplhání. Teplota stačí 18 až 24 st. C, krmíme rostlinnou potravou - listy pampelišky, jetelem, vojtěškou, různými druhy ovoce, senem, pšenicí, kukuřicí, ovsem a piškoty. S oblibou se také krmí komerčním krmením pro morčata a křečky a granulemi pro hlodavce. 

Odchov

Rozmnožují se v zajetí velmi dobře a to 2x ročně i více. Březost u samic trvá 2 měsíce, mláďat bývá ve vrhu 2 až 7 kusů. Mláďata jsou sice velmi malá, ale vidí a jsou osrstěná. Odstavujeme je asi ve stáří 6 týdnů. Osmáky napájíme po celý rok vodou z automatických napáječek. Osmáci žijí až 5 let, tedy déle než křečci a křečíci. Chovné páry i chovné skupiny sestavujeme z mladých zvířat, aby si na sebe dobře zvykla. Pokud budeme chovat jen jednoho osmáka, vynahradíme mu osamnělost tím, že si ho budeme často z terária brát, hrát si s ním a ochočovat ho. Ochočený osmák se naučí i přiběhnout na jméno. Osmáky koupíte na inzerát ve Fauně nebo v zooobchodech.

Autor textu: T. Hart
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru