Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Morče Peruánské (domácí)
Sdílet:

Morče Peruánské (domácí)

Cavia aperea var. porcelus. Systematické zařazení: Čeleď: Morčatovití - Caviidae. Řád: Hlodavci - Rodentia. Rod: Cavia - Morče.

Původ

Morče Peruánské (dále jen morče) pochází z Jižní Ameriky, kde si indiáni pochutnávali na jeho chutném mase. Do Evropy se dostalo v 16. století a v pozdější době se zjistilo, že morče je vynikajícím zvířetem vhodným pro pokusy k vědeckým účelům. Zejména albíni.

V dnešní době máme vyšlechtěno několik druhů morčat, jako např. krátkosrsté, rozetové, angorské a rexy. Příbuzní jsou morčata skalní a morče lasicovité. Co se týče barev, můžeme vybírat z celé škály barevných zvířat od bílé, černé, žluté, hnědé až po dvou a tříbarevná zvířata.

Chov

Morčata můžeme chovat buďto jako domácí mazlíčky na hraní, nebo se můžeme věnovat chovu šlechtitelskému, kde hodláme morčata také rozmnožovat.

V prvním případě můžeme morče chovat v akváriu nebo bedýnce z PVC, kterou vyložíme třícentimetrovou vrstvou hoblin. Takto upravená ubikace o velikosti 50x40x30 cm postačí pro chov jednoho morčete. V druhém případě pro rozmnožování potřebujeme chovnou skupinu 15-20 kusů morčat. Ve skupině se morče cítí nejlépe. Pro skupinový chov u výše uvedeném počtu, postačuje prostor kolem 2 m2. Chovné zařízení musíme vybavit jesličkami a napáječkou. Nesmíme zapomenout na prolézačky, stačí umístit starší pařez, který morčata postupně rozhlodají. Tento chov je z mého hlediska nejvýhodnější.

Sám vlastním chovnou skupinku morčat, která je volně v celém chovatelském zařízení, volně se pohybuje a požírá zbytky, které zbydou, popř. upadnou, při krmení králíků. Morčata jsou zvyklá na velký prostor a není výjimkou vrh o počtu 4 i 5 mláďat.

Odchov: Ke zdravému a bezproblémovému odchovu potřebujeme zvířata starší 5 měsíců. V produkčních chovech používáme 1 samce na 10-15 samiček. Březost trvá 60 dní a poté se rodí 2-5 mláďat, které jsou dokonalou kopií rodičů, takže ihned vidí, jsou osrstěná a požírají potravu. Po 20 dnech můžeme mláďata oddělit. Morče se dožívá 5-7 let.

Krmení

V létě trávu, v zimě seno, ovoce, zelenina, tvrdý chléb na okus a různé druhy zrnin, popř. krmnou směs pro králíky.

Prevence

Morčata trpí v zimních měsících nedostatkem vitamínu C, proto doporučuji podávat tento vitamín prostřednictvím preparátu PROMOTOR L, který je v prodeji u každého veterináře. Nezbytné je morčata vakcinovat proti pasterelóze, doporučuji obrátit se také na veterináře. Vakcína se jmenuje PASORIN. Nesmíme zapomenout na preventivní kůru proti kokcidióze, které morčata často podléhají a hynou. Roztok na ředění zakoupíte taktéž u každého veterináře, název SULFAKOMBIN.

Závěr

Ze své zkušenosti mohu morče doporučit, zejména mladým chovatelům a věřím, že se jim morčata odvděčí krásnými mláďaty. Nesmím zapomenout na základní organizaci, která se zabývá šlechtěním a vystavováním morčat a sdružuje chovatele z celé republiky. Rádi mezi sebou uvítáme nové členy.

Informace o členství na sekretariátu ÚV ČSCH nebo na tel. p. Skopalová 02/99 42 108, p. Šlingrová 0603/807 306 a p. Moravcová 02/47 14 709, 0606/876 605.

Přeji mnoho chovatelských úspěchů a doporučuji členství v řadách chovatelů morčat.

Autor textu: Václav Kudělka
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru