Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Osmák Degu
Sdílet:

Osmák Degu

Osmáci maji krátké, zavalité tělo, silný krk a ke svému tělu poměrně velkou, robustní hlavu. Dospělá zvířata dosahují váhy mezi 200-300 gramy, délka tela je okolo 13 až 18 cm. Mají ocas zakončený černou štětičkou, je asi 1/3 délky těla dlouhý. Jsou to středně velcí hlodavci.

Tipy pro chov

Osmáci jsou společenská zvířata s pevně vybudovanou hierarchií. Nikdy nedávejte do již zavedene skupiny dalšího jedince. Byl by pronásledován a možná i zabit. Samice jsou schopny kojit i cizí mláďata ve skupine, pokud maji zrovna mléko při umrtí druhé samice.Doporučuji chov je skupinách s jednim samcem a 1 nebo více samicemi (může jich být klidně i více, neni to problém). Nikdy se ale nepokoušejte chovat více samců ve skupině.

Při manipulaci s osmáky je třeba se vyvarovat prudkým pohybům. Nesnažte se ho chytit za každou cenu, protože on se poleká a nenechá se chytit už vůbec. Dávejte si pozor, abyste je nechytli za ocas, ten jim můžete lehce amputovat. Nejlepší je nastavit ruku a počkat, až vám na ni zvědavý osmák sám vleze. Později, když se s nimi už znáte, jsou to velmi hravá a přítulná zvířata, která se snaží pri každém pootevření klece uniknout za vámi.

Klec

Vhodná klec je důležitým predpokladem pro ůspěšný chov. Já osobně jsem si klec zhotovil z dlouhých parket, ale postačí jakékoliv tvrdé dřevo. Musí být opravdu tvrdé, aby odolalo osmáčímu chrupu. Moje klec má rozměry 130x60x100 cm (minimálně 60x60x100 cm). Nikdy osmáka neumisťujte do akvárií, jak to vidíte v obchodech se zvířaty. Horní a přední část je tvořena pletivem kvůli dobrému větrání. Přední část je vyklápěna pomocí pantu směrem k sobě. Pletivo nesmí dolehat až k zemi protože by jej osmáci při pobíhání vyhazovali. Vnitřek je tvořen robustní větví, na ní tráví většinu času. Dále tu nesmí chybět domek na spaní dostatečné velikosti, aby se do něj vlezli všichni členové skupiny. K větvím jsou připevněny odpočívací plošiny, na nich osmáci houfně sedí a pozorují okolí. Ke spokojenosti je ještě potřeba kolotoč na běhání. Ten je třeba sehnat dostatečných rozměrů, aby se tam vlezl celý dospělec. Běhají velmi rádi a neůnavně. Nesmí chybět občasné předkládání těžké nádoby s pískem pro činčily. Zde se vaši chovanci zbaví nepříjemných parazitů. Osmáky nekoupeme.

Strava

Pro zdraví předkládáme pestrou stravu. Vyvarujeme se veškerého cukru, ten je pro ně nestravitelný. Nedáváme také brambory (jsou pro ně jedovaté), pouze topinambury. Základem je dostatek kvalitního sena, kterým si také vystelou svůj domek na spaní. Co se týče obilnin a olejnin, míchám si vlastní směs. Hlavními složkami 1:1 je ječmen, pšenice, kukuřice, oves. Dále doplněné o slunečnici, lesknici, proso a lněné semeno. Nesmí chybět ovoce a zelenina. V létě předkládáme traviny. Celoročně pak větvičku k ohryzu. Hlavním pravidlem ve stravování je střídmost. Osmáci sežerou co uvidí i kdyby měli prasknout. Důležitý je stálý přísun čerstvé vody, nejlépe z napáječky.

Rozmnožování

Osmáci se rozmnožují dvakrát do roka. Mívají 1-8 mláďat, březost trvá 83-90 dnů a dospívají po půlroce až roce života, samičky dříve. Samec se liší tím, že má větší vzdálenost pohlaví od řitního otvoru, než samička. Mláďata jsou ihned po narození osrstěna, vidí, běhají, slyší a mají vyvinuté zuby. Odstav nastává po šesti týdnech.mláďata jsou velmi čiperná a hravá.

Závěrem bych chtěl doporučit chov osmáků, protože jsou to zajímavá zvířata a také nepříliš náročná na chov. Chov podle mého zvládne i naprostý začátečník. Pokud by vás můj článek nalákal a zháněli byste mládě, můzete zkusit štěstí a napsat mi na emailovou adresu [email protected]. Mívám několikrát do roka vrhy. Přeji hodně zdarů při chovu.

Literatura: Osmák Degu jako domácí zvíře-Lenka Skoupá

Autor textu: Tomáš Budiš
Autor fotografií zdroj: Tomáš Budiš
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru