Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Světový den zvířat – 4.říjen
Sdílet:

Světový den zvířat – 4.říjen

Světový den zvířat se slaví po celém světě už více než sedmdesát let.

Den narození Svatého Františka z Assisi, patrona zvířat

V roce 1931 jej vyhlásili v Italské Florencii, jako památku patrona všech zvířat Františka z Assisi. Ten celý život pečoval o opuštěná a nemocná zvířata. Současný svět se denně potýká se všemi formami netolerance a násilí. Ušetřený není nikdo a nic. Člověk, životní prostředí, zvířata. Lidé argumentují tím, že když se ve světě střílí, děti umírají hlady, na problémy týkající se zvířat není čas. Zvířata však stejně jako my cítí bolest, strach a utrpení. Soucit se zvířaty není oddělený od soucitu s lidmi. Jsme to my, kdo zavedl pravidla bezohledného vztahu ke zvířatům, jako běžnou etickou normu a jen my sami ji můžeme opět změnit.

Proč? Protože každý den

• nenávratně vyhyne až 6 volně žijících druhů zvířat díky systematickému ničení posledních zbytků přírody, obchodu se zvířaty a s částmi jejich těl, zabíjení pro zábavu.
• téměř třistatisíc zvířat je zabito pro získání kožešiny v čelisťových pastích nebo je ukončen jejich „život“ na kožešinových farmách.
• stotisíc zvířat trpí a umírá pro zábavu nebo pohodlnost člověka – ilegální zápasy, zábavné show, zanedbaní a odložení domácí miláčkové.
• v pokusných laboratořích trpí a umírá velké množství zvířat, mnohdy zbytečně.
• je zabito několik milionů zvířat pro výrobu masa – jejich život je často plný utrpení – podmínky velkochovů, špatné zacházení, nevhodná strava, genové manipulace, dlouhé transporty končící na jatkách.

Toto je součást naší každodenní reality, kterou si mnohdy nechceme připouštět. Zvířata si sama pomoci nedokážou. My ale můžeme. Můžeme udělat mnoho věcí, máme mnoho možností co podniknout a zahájit tak nápravu.

Benefiční akce „Zvíře jako přítel, učitel, pomocník“

I v tomto roce jsme připravili na Toulcově dvoře benefiční akci „Zvíře jako přítel, učitel, pomocník … .“ V sobotu 1. října od 10 do 18 hodin na vás v zajímavém programu čeká řada vystoupení a aktivit. Uvidíte práci psů v méně obvyklých oborech (asistenční a slepečtí psi, canisterapie, aj.). K vidění budou ukázky stříhání ovcí, dojení a výroby sýrů. Děti z kroužků připravují prohlídku farmy s původními českými plemeny, průřez dějinami soužití lidí a koní představí program „Ve službách člověka“. Na nové majitele budou čekat kočky vhodné k adopci. Připravena je poradna pro milovníky zvířat. Program bude doplněn řadou soutěží o pěkné ceny, na děti čeká svezení na huculských koních. V rámci programu proběhne vyhlášení vítězů výtvarné a literární soutěže pro děti „Jak se žije zvířatům s lidmi“ a vernisáž výstavy nejlepších prací. Hudba a tanec se ponesou v duchu starých irských tradic i dnešní doby. Celý den bude otevřena kuchyně s řadou dobrot pro vegetariány i většinové strávníky.

Přijďte oslavit Světový den zvířat na Toulcův dvůr.

Adresa: Toulcův dvůr, Kubatova 1, Praha 10 – Hostivař
Doprava: ze stanice metra Skalka trasy A autobusem 177, ze stanice metra Opatov trasy C autobusy 177 a 212, zastávka Chudenická.

Autor textu: Ing. Lenka Skoupá
Autor fotografií zdroj: Ing. Lenka Skoupá
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru