Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Křeček zlatý, mutace panda
Sdílet:

Křeček zlatý, mutace panda

Cricetus auratus Křeček panda černo-bílá byl vyšlechtěn v USA z křečka divokého zlatého, jenž se také nazývá syrský, neboť pochází ze Sýrie. Mutace...

Cricetus auratus

Křeček panda černo-bílá byl vyšlechtěn v USA z křečka divokého zlatého, jenž se také nazývá syrský, neboť pochází ze Sýrie. Mutace panda byla vyšlechtěna poprvé v roce 1947. Poslední dobou je tento křeček velmi oblíben chovateli dospělými i dětmi. Já chovám tyto pandy a to jak angorské, tak krátkosrsté. Angorská panda má u samečka srst delší (asi 4–6 cm) u samičky kratší ale hustší. Křečky chováme při teplotě 15 až 25 stupňů. Chovat je můžeme v akváriu, teráriu, vyplechované bedýnce, nádobě z plastu a podobně. Ubikace by měla mít přibližně tyto rozměry: délka 40 cm, šířka 25 cm, výška nejméně 30 cm. Také se dají použít nádrže z plastu od výrobce pro myši či potkany, které mají místo víka plechovou mřížku a v ní krmítko a sklenici s napájecí trubičkou. Můžeme též použít různé krásné klece pro křečky, jenž jsou ve velkém výběru v mnoha zoo – obchodech. Křečci pandy, stejně jako jiní křečci, v nich mají různá poschodí, hnízdní budky, žebříčky na šplhání i napáječky na vodu a krmítka. Mají v nich možnost ke šplhání, houpání i klid v hnízdících budkách. Jako vystýlku použijeme bezprašné hobliny, buničitou vatu, seno, slámu či čistý papír. Křečci pandy jsou velmi čistotní, neustále se čistí, nepáchnou a ani jejich moč a trus nejsou čichově moc agresivní. Do jednoho rohu močí, v jiném rohu či budce si udělají hnízdo a spižírnu. Při výšce ubikace nad 30 cm nedáváme více než 2 cm steliva. Čistíme podle toho, kolik křečků pand chováme, roh na močení můžeme čistit 2 až 3× týdně, celou ubikaci tak 1× týdně.

Křečci mutace panda černo – bílá jsou stejně jako jiní křečci všežravci. Krmíme staré tvrdé pečivo, zrní všeho druhu, zeleninu, ovoce, syrové omyté kousky brambor, maso libové v menším množství vařené na okus, vařené kosti od drůbeže, vařené vajíčko, tvaroh, piškoty, hrách, slunečnici, kroupy malé i větší a různé krmné směsi, které zakoupíme v zoo – obchodech. Při dostatku ovoce a zeleniny nepotřebují pít. Jinak dáváme vodu v automatických napáječkách nebo do misek mléko či bílou kávu. Dáváme pozor, aby se krmivo nekazilo a křečci neměli střevní a zažívací potíže. Krmíme 1× denně, nejlépe večer, kdy jsou křečci již aktivní, neboť přes den většinou spí v pelíšku. Chovat pandy křečka může za dozoru rodičů i malé dítě. Pokud odjíždíme na víkend z domova na chatu či chalupu, nemusíme mít o křečky starost. Při dostatku potravy, hlavně šťavnaté, či při zajištění vody v automatické napáječce, křečci vydrží sami doma bez obav třeba týden.
V mládí jsou velmi živí a mrštní, tak pozor při manipulaci, aby nám křeček z ruky nevyskočil, nezranil se nebo nám dokonce neutekl. Mláďat ve vrhu je většinou 5 až 8, ale může být i více. Doba březosti je 16 dnů a mláďata odstavujeme od samiček ve stáří 21 dní. Není dobře nosit křečky ven, mohli by nám utéci. Cizí nezkušené děti se mohou křečka leknout, zmáčknout ho, a tak ho zranit. Ochočená panda křeček může být i volně pouštěna v bytě, ale za našeho dozoru, aby se pádem z něčeho vyššího, na co by vyšplhala (třeba na záclonu), nezranila. Bez dozoru může také, stejně jako ostatní hlodavci, v bytě něco poškodit. Přeji vám i vašim dětem hodně radosti při chovu těchto křečků a křečkům vaše starostlivé a láskyplné ošetřování.
text a foto: Tomáš Hart
Autor textu: Kolektiv autorů redakce iFauna.cz
Autor fotografií zdroj: Pixabay
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru