Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Teddy
Sdílet:

Teddy

Zájmový chov zakrslých králíků nám nabízí poměrně velké množství plemen a barevných rázů. Přesto se nová plemena objevují poměrně zřídka. Jedním tak...

Zájmový chov zakrslých králíků nám nabízí poměrně velké množství plemen a barevných rázů. Přesto se nová plemena objevují poměrně zřídka. Jedním takovým nově vznikajícím plemenem je TEDDY (z angličtiny – medvídek). Těžko vymyslet příznačnější název pro zakrslého dlouhosrstého králíčka, zjevem připomínajícího oživlé plyšové zvířátko.

Teddy byl nedávno vyšlechtěn v západní Evropě z dosud známých dlouhosrstých zakrslých plemen. Jeho charakteristickým znakem je hustá, dlouhá a hebká srst. Jelikož se jedná o plemeno velmi „mladé“ a neustálené, nebylo zatím oficiálně uznáno. Přesto chovatelé v Německu stanovili popis plemene, který uvádí ideální vlastnosti teddíků.


foto 1

Standard (přeloženo z německého originálu):

Hmotnost dospělého teddy je mezi 800g a 1700g.
Samičky by měly vážit více než 1200g, neboť příliš malé samičky nejsou vhodné k chovu. Ideální váha zakrslé samičky teddy se pohybuje kolem 1350g.
Hmotnost dospělého samečka by měla být 1000g až 1350g, přičemž ideální hmotnost je také 1350g. (Toto jsou pouze ideální hmotnosti, pokud máte samečka o hmotnosti jen 800g, nebo samičku s 1600g, tak je to také v pořádku. Tato zvířata však samozřejmě nejsou určena k chovu.) Standardní hmotnost chovných teddy je v rozmezí od 1000 - 1500g.

Tělo má být krátké, zavalité a válcovité. Králík je od předu dozadu rovnoměrně široký. Pánev je správně zakulacená. Nohy jsou krátké, malé. Ocásek je pevně přitisknut k tělu ve směru páteře. Kůže má přiléhat k tělu. Nemá nikde tvořit záhyby nebo převisy. Samička i samec jsou jen málo rozdílní.
O srsti platí: čím hustší, tím lepší. Srst by měla být na celém těle stejně dlouhá. Jsou přípustné všechny barvy. Důležité: přestože je srst dlouhá, mělo by se dbát na to, aby zůstala snadno udržovatelná, v žádném případě nesmí dojít ke zplstění!
Hlava samce i samice má mít široké čelo. Ve srovnání s tělem by hlava měla být výrazná, krátká a silná. Krk je velmi krátký a sotva rozeznatelný.

Oči jsou velké a vystupují ze silných očních kostí. Měly by být tmavé. Modré oči jsou přípustné. Albíni jsou přípustní, avšak ne moc žádaní, neměli by být záměrně chováni.
Ideální délka uší je 5,0 - 6,3cm. Nejsou příliš blízko u sebe, aby mezi nimi bylo dost místa pro hustou srst. Ouška mají být pěkně zaoblená a osrstěná.

Jelikož je toto plemeno velmi mladé, vyskytuje se mnoho odchylek.


foto 2

Existují také teddy beránci. Ti mají také svůj standard. Zatím jediný chov těchto králíčků v ČR najdete v jižních Čechách u slečny Lenky Tesařové (foto1).
A jaký je rozdíl mezi teddy králíčkem a např. zakrslou angorou nebo lvíčkem? Teddy má srst stejně dlouhou po celém těle i na hlavě a uších. Když se malý teddík narodí, první srst mu začne růst na zádech, od lopatek směrem k zadečku a tvoří tzv. klín, což je typickým znakem plemene (foto2). Postupem času králíček zaroste celý a tento jev už nepoznáte. Proto ne všichni chlupatí králíčci jsou teddy, někteří jsou pouze nositeli teddy genu.
Většinou má každý teddy svůj rodokmen, lépe řečeno, informativní výpis předků. Ten vydává chovatel a záleží na jeho zodpovědnosti, zda údaje v něm uvedené jsou pravdivé. Díky tomuto dokladu si může každý nový majitel udělat alespoň zhruba představu o původu svého zvířete.
 

Péče

Péče o teddíky není nijak náročná. Platí v zásadě všechna obecná pravidla pro chov králíků. Chovat je můžete doma i venku v králikárně po celý rok. Nejlepším stelivem jsou lisované piliny do malých válečků (granulí), které mají výbornou sací schopnost a nezamotávají se do srsti jako obyčejné hobliny. Nevýhodou je ovšem vyšší cena. Proto do větších chovů se více hodí běžně používaná sláma.

Králíček by měl mít celý den k dispozici kvalitní seno a vodu. V malých dávkách mu můžete poskytnout jádro nebo krmnou směs zakoupenou ve zverimexu. Občas mu přilepšete pampeliškovými listy, jablkem, mrkví nebo tvrdým chlebem. Samozřejmostí je také veterinární péče.
Vzhledem k tomu, že se jedná o dlouhosrsté plemeno, je nutné srst pravidelně kartáčovat. Čím častěji, tím lépe. Díky jejich důvěřivé a kamarádské povaze není česání žádný problém. Králíčci se nestříhají!
 

Chov

S chovem teddíků nebývá problém. Pohlavní dospělosti dosahují v 6. - 7. měsíci života. Odchovy bývají mnohdy početnější než jsme u zakrslých plemen zvyklí. Výjimkou není 5 - 6 mláďat. Ta se odstavují nejdříve v 6. nejlépe však v 8. týdnu od narození. Nikdy nekupujte mládě mladší 6 týdnů. Riskujete tím jeho zdravý vývoj a psychickou vyrovnanost, v nejhorším případě to může skončit i jeho smrtí.

Chov Teddy králíčků je v ČR zatím v začátcích. První teddíci k nám byli dovezeni v roce 2006. Přibývá ovšem chovatelů, kteří si toto plemeno oblíbili a jeho chovem se začali zabývat. Mezi ně patří i naše chovatelská stanice Hostynky Mountains. V současné době máme, mimo jiné, 13 chovných teddy samic a 5 nepříbuzných samců. Všichni naši teddíci odpovídají standardu a pochází z kvalitních německých chovatelských stanic.
Pevně věřím, že si toto plemeno bude získávat stále více příznivců a že v dohledné době dojde k dostatečnému prošlechtění a ustálení tohoto nádherného králíčka, které mu dopomůže k jeho oficiálnímu uznání a zařazení mezi již uznaná zakrslá plemena. Pokud vás toto plemeno zaujalo a zalíbil se vám živý „plyšák“, můžete rozšířit řady příznivců těchto „medvídků“. Věřím, že to bude správná volba a nebudete litovat.
Autor textu: Bc. Jana Vávrová
Autor fotografií zdroj: Bc. Jana Vávrová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru