Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Fretka – domácí miláček 21. století
Sdílet:

Fretka – domácí miláček 21. století

Téměř každý člověk si přeje, třeba jen podvědomě, mít doma něco, co je spojeno s přírodou. Velké městské aglomerace s minimem zeleně a volného pro...

Téměř každý člověk si přeje, třeba jen podvědomě, mít doma něco, co je spojeno s přírodou. Velké městské aglomerace s minimem zeleně a volného prostranství člověka pracujícího v dnešním hektickém režimu často deprimují. Chtěl by chodit na procházky, mít pejska, ale ve velkých městech je pro zaměstnaného majitele psa situace dost obtížná. A proto: nový domácí miláček – fretka.
Fretka byla jako domácí zvíře vyšlechtěná asi před 2000 lety z tchoře tmavého. Používala se například na lodích na provlíkání lan v místech, kam se lidská ruka nedostala nebo na „fretkování“, což je lov králíků. V současnosti se toto zvířátko stává stále více oblíbené pro svoji časovou a prostorovou nenáročnost. Je to ideální domácí mazlíček pro pracovně vytíženého člověka žijícího ve městě.

Fretka je zvíře nenáročné, ale své požadavky má. Jako každému živému tvoru, je třeba se jí věnovat. Hlavně v mládí by si měla vypěstovat potřebné sociální návyky. Fretka se naučí chodit na záchod jako kočka. Přijde na zavolání jménem, jako pes. Má ale i svoje specifika, je to zvíře tvrdohlavé, úplatné a mstivé. Všechno, co se učí a dělá, je jen za jí vyhovující odměnu. Fretka potřebuje mít svoje vlastní teritorium. V bytě je to vhodná klec nebo voliéra, kde má svoje soukromí a úkryt, ale potřebuje i pravidelný pohyb a výběh. Na to jí postačí prostor v bytě – v jednom pokoji. Je možné s ní chodit na procházky na vodítku jako s pejskem, ale nedoporučuje se pouštět na volno, protože je velice lekavá a rychlá. Fretka však nevyžaduje pravidelné venčení jako pes, nemůžeme od ní očekávat poslušnou chůzi vedle nohy, spíše to někdy vypadá, že fretka venčí nás. Ven ale chodí ráda a je velice zvídavá. Při dobré socializaci se bude snášet se psy i kočkami. Protože je fretka zvíře malé, o průměrné váze dva kilogramy, je i její přeprava jednoduchá. V autě i v hromadné dopravě stačí mít pro fretku vhodnou přepravku a fretka bude spokojeně cestovat i několik hodin. Krmení fretky je v dnešní době rovněž jednoduché, existuje velké množství speciálních kompletních granulovaných krmiv určených pro fretky.
Protože fretka prospí denně 16–20 hodin a je nejaktivnější navečer, bude ve svém vhodně vytvořeném soukromí spokojená, dokud se majitel nevrátí z práce. V tu chvíli se fretka probudí a svým přivítáním dokáže rozjasnit i ten nejčernější den. Bude si chtít hrát, bude zlobit, bude vymýšlet honičky, bude mít radost ze života a z přítomnosti svého pána. A to je po celodenním pracovním vypětí fantastický relax.

Chovem fretky získáte nejen milého čtyřnohého kamaráda, ale protože společné zájmy lidi sbližují, získáte i hodně nových přátel, zážitků a informací. Získáte možnost potkat zajímavé lidi, kteří propadli stejné vášni – chovu fretek.
Víte co může být lepší než chovat v domácnosti fretku? Dvě fretky!

Klub chovatelů fretek na Slovensku
Vznikl jako občanské sdružení v roce 2004. Sdružuje chovatele a příznivce fretek ze Slovenska i zahraničí. Klub v rámci svého programu organizuje různé akce, přátelská setkání, společné návštěvy výstav, vycházky do přírody, společné trávení dovolené, buď jen pro členy klubu nebo i pro širokou veřejnost. Prostřednictvím webových stránek klubu, diskusního fóra a občasníku Fretkoviny, který klub vydává, jsou členové klubu i veřejnost informovaní o problematice chovu fretek, o novinkách v oblasti výživy a veterinární péče, o akcích pořádaných na Slovensku i v zahraničí. Slovenský klub spolupracuje s kluby chovatelů v zahraničí, s veterinárními zařízeními a zverimexy. Na záchranu ohrožených fretek založil klub Fond ohrožených fretek (FOF). Klub vede plemennou knihu, vydává záznamy o původu mláďat, registruje chovatelské stanice. I když tyto dokumenty nenahrazují oficiální rodokmeny a registrace, jsou cennou pomůckou při zkvalitňování chovu, při výběru vhodných jedinců na další chov. Snaha o co nejkvalitnější chov fretek se odráží i na hodnocení fretek na výstavách, na kterých fretky slovenského klubu dosáhly vynikajících ocenění a umístění.

Pravidla chovu – kodex majitele fretky
Chovatel nebo majitel je povinen dodržovat ustanovení všech (státními orgány odsouhlasených a v konkrétním období platných) zákonů, vyhlášek a nařízení Slovenské republiky (resp. země trvalého pobytu nebo momentálního působení chovatele nebo majitele) a Evropské unie, které se jakýmkoliv způsobem týkají chovu, přepravy, čipování fretek, resp. kožešinových zvířat. Všichni chovatelé a majitelé sdružení v Klubu chovatelů fretek (KCHF) musí mít na prvním místě zdraví a pohodu každé své fretky, bez ohledu na jejich počet v chovu. KCHF bude podporovat zodpovědný chov fretek založený na pohodě fretek, láskyplném prostředí a prevenci nemocí. Majitel vlastní pouze tolik fretek, kterým je schopen zajistit kvalitní podmínky chovu, kvalitní krmení, veterinární a vlastní péči v souladu s kodexem. Každý majitel fretky by se měl zajímat o její zdravotní stav, očkování, vést důkladné záznamy (např. v očkovacím průkaze). Chovatel musí v případě odchovu mláďat vést důkladnou evidenci stanovenou metodickým pokynem, která následně napomáhá správnému vystavení ZoP pro jednotlivá mláďata. ZoP – záznam o původu – nenahrazuje plně oficiální průkaz původu, ale obsahuje všechny dostupné informace o zvířeti a jeho původu.
Členové KCHF se musí chovat k sobě navzájem a při vystupování za KCHF na veřejnosti v rámci všeobecně platných pravidel slušnosti. V případě porušení kodexu bude člen KCHF dvakrát upozorněný (ústně, mailem, poštou, SZ apod.) některým z členů vedení klubu nebo administrátorem stránek a po opakovaném porušení bude navržen na nejbližší členské schůzi na pozastavení členství a v případe ním registrované chovatelské stanice i na její zrušení. V případe zjištění, že zvíře žije v podmínkách, které vedou k fyzickému nebo psychickému týrání zvířat, je člen klubu povinen toto ohlásit a KCHF je povinen toto ohlásit příslušným orgánům.

Majitel se nezbavuje vlastních fretek prodejem a darováním či jiným způsobem – vyjma nalezenců – z důvodu mnohopočetnosti, stáří atd. Důvody takového rozhodnutí sdělí vedení klubu. Vypuštění fretky do přírody bude mít za následek okamžité vyloučení z klubu. Člen KCHF nepodporuje prodej fretek ze zverimexů a farem. V případě špatných podmínek držení fretek ve zverimexu a na farmách informuje příslušný orgán.
Fretka s viditelnou vrozenou vadou, v případe sporu potvrzenou nebo vyvrácenou veterinářem, nesmí být prodaná jako chovné zvíře a v ZoP musí mít výraznou poznámku: nevhodná na chov. V případě jejího připuštění nebude potomstvu vystaven ZoP. Příbuzenská plemenitba je povolená jen v odůvodněných případech na uchování požadovaných vlastností a úmysl musí být dopředu konzultován s oprávněnou osobou (zde vlastník plemenné knihy, vedení klubu). V opačném případě nebude těmto mláďatům vystaven ZoP. Fretka pocházející z příbuzenské plemenitby musí mít v ZoP výraznou poznámku: pochází z příbuzenské plemenitby. Před začátkem připouštěcího období je vhodné chovné fretky preventivně nechat prohlédnout u veterinárního lékaře, hlavně z hlediska výskytu vnějších a vnitřních parazitů, posouzení celkového zdravotního stavu fretky a včasného povinného přeočkování. O této prohlídce si ve vlastním zájmu nechá majitel vystavit potvrzení. Není-li si chovatel jistý výběrem samce nebo samice, může se obrátit na oprávněnou osobu (zde vlastník plemenné knihy, vedení klubu).

Samec
Samec by měl být v období připouštění starší než osm měsíců, v dobrém zdravotním stavu, varlata musí mít normálně vyvinutá a spuštěná. Majitel připouštěné samice má právo si ověřit, jestli je samec plně vyvinutý a jestli je v říji. V případě podezření na kryptorchyzmus, „neříjení“ samce nebo špatný zdravotní stav, je oprávněný požádat o odborný posudek veterináře. Z důvodu mnohopočetnosti vrhů může jeden samec na území Slovenska v jednom kalendářním roce připustit maximálně pět samic, resp. po třech úspěšných vrzích v jednom kalendářním roce, by už neměl v tomto roce připouštět, aby se zabránilo příbuznosti budoucí generace mláďat.

Samice
Samice by měla být v době připuštění dobře vyvinutá, při prvním připouštění ne mladší jak sedm měsíců a ne starší jak tři roky, v dobrém zdravotním stavu a kondici. Majitel připouštějícího samce má právo si ověřit, jestli je samice v dobrém zdravotním stavu a v plné říji. V případě podezření na špatný zdravotní stav nebo „neříjení“ samice je oprávněný požádat o odborný posudek veterináře. Ze zdravotního hlediska by samice neměla mít víc jak dva vrhy za 24 měsíců. V případě více po sobě jdoucích vrhů se doporučuje (je-li viditelná vyčerpanost) jeden rok mezi vrhy vynechat (např. připustit první rok, druhý rok, potom rok vynechat a připustit až čtvrtý rok), případně samici připustit jen dvakrát za život. Samice by měla mít maximálně čtyři vrhy za život a z toho poslední v roce, ve kterém dosáhne pátý rok života. Samice, která opakovaně rodila císařským řezem by neměla být ze zdravotního hlediska použitá k dalšímu chovu. Samice, které byly vícenásobné říje v jednom roce ukončeny hormonální injekcí a to ve dvou po sobě jdoucích letech, by měla být ze zdravotních důvodů vykastrovaná.

Krmení fretek
Fretka musí mít k dispozici čerstvou pitnou vodu 24 hodin denně (měnit min. 1× denně). Potrava pro fretky by měla odpovídat její příslušnosti k masožravcům. V případě krmení syrovou potravou, tato musí být čerstvá (popřípadě mražená), bez obsahu jedovatých a zdraví škodlivých látek a její základ by mělo tvořit maso – ne vepřové (přenos nemocí). V případě krmení granulovaným krmivem, by krmivo mělo odpovídat nárokům fretky na jeho výživovou hodnotu, přičemž podíl živočišných bílkovin by měl být co nejvyšší. Jako doplněk je vhodné dávat fretce ovoce a zeleninu v menším množství.

Zdravotní péče
Majitel je povinen dodržovat ustanovení zákona o veterinární péči platného v příslušné zemi. Mimo to je vhodné dělat speciální preventivní opatření k zamezení šíření nemocí vyvolaných viry, bakteriemi a plísněmi, včetně vakcinace. Mláďata a dospělé fretky je povinné ze zákona pravidelně vakcinovat proti vzteklině a zároveň je vhodné vakcinovat i proti psince. Proti psince se doporučuje u mláďat začít s první vakcinací ve věku 6–8 týdnů (ještě u chovatele – v takovém případě chtějte od chovatele očkovací průkaz mláděte) a potom přeočkovat podle očkovacího schéma pro danou vakcínu. Očkování proti psince by se následně mělo opakovat každý rok až do konce života fretky. Očkování proti vzteklině se provádí nejpozději v šestém měsíci věku fretky a opakuje se každý rok. Preventivní prohlídky by měla fretka do čtyř roků věku absolvovat jedenkrát ročně (např. při očkování), starší fretka dvakrát ročně a v případě, že fretka trpí jakoukoliv nemocí i častěji. Preventivní prohlídka by se měla skládat ze základního klinického vyšetření (kontrola uší, očí, kůže, srsti, poslech srdce a dýchání, teplota), parazitologického vyšetření na vnější a vnitřní parazity, prohmatání dutiny břišní, lymfatických uzlin, v případě potřeby hematologické vyšetření krve a vyšetření moči. Nemocným fretkám bez rozdílu věku musí být poskytnuta adekvátní veterinární péče.

Mláďata
Mláďata při prodeji nesmí být mladší než šest týdnů. Musí být samostatná, vyvinutá přiměřeně věku a pohlaví, musí umět jíst pevnou stravu a pít vodu. Mláďata nesmí být nemocná, apatická, viditelně napadnutá vnějšími nebo vnitřními parazity. Kůže musí být čistá, oči jasné bez slz, hnisu a jiných výměšků, sliznice růžové bez známek poškození, srst lesklá, zuby mléčné, případně mléčné a trvalé zároveň (věk 7–8 týdnů). Doporučuje se prodávat mláďata očkovaná proti psince (minimálně pět dní po aplikování tohoto očkování, kdy má mít mládě klid a nemá být vystavené stresu z cestování, změny prostředí a odstavu od matky), veterinárně vyšetřené, případně čipované, s pasem nebo očkovacím průkazem. V případě, že není na mládě vydán ZoP, je chovatel povinen majiteli sdělit všechny informace o původu a předcích mláděte. Nového majitele – místo pobytu je nutné nahlásit oprávněné osobě, uvedené v ZoP.

Dospělé fretky
Dospělá fretka při prodeji musí byť zdravá, v dobré kondici, bez viditelného napadení vnitřními a vnějšími parazity. Kůže musí být čistá, oči jasné bez slz, hnisu a jiných výměšků, sliznice růžové bez známek poškození, srst lesklá. Majitel obeznámí kupujícího o věku fretky, návycích, stravování, prodělaných nemocech, veterinárních zákrocích, (operace, kastrace apod.), nutnosti pravidelně podávat léky atd. Fretka musí mít očkovací průkaz s vyznačeným očkováním. V případě, že má fretka ZoP, změnu majitele je nutné nahlásit oprávněné osobě, uvedené v ZoP.
Při důvodném podezření, že dochází k zásadnímu porušování kodexu u členů Klubu, může být po odsouhlasení výboru Klubu provedena kontrola na náklady člena klubu, kterého se kontrola týká.
Dne 8. 9. 2007 se bude konat přátelské setkání chovatelů a příznivců fretek ve Filakove.
Autor textu: Johana Sedlářová
Autor fotografií zdroj: Hana Horáčková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru