Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Pestruška písečná
Sdílet:

Pestruška písečná

Zajímají vás exotičtí hlodavci a rádi obdivujete v zoologické zahradě panáčkující syslíky nebo psounky? Chtěli by jste snad takového malého hlodavce...

Zajímají vás exotičtí hlodavci a rádi obdivujete v zoologické zahradě panáčkující syslíky nebo psounky? Chtěli by jste snad takového malého hlodavce mít doma? V tomto článku bych vás ráda s jedním takovým seznámila.

Jeho jméno je Pestruška písečná (latinský název Lagurus lagurus). Třída – savci, řád – hlodavci, čeleď – hrabošovití. Je to stepní hlodavec ze stepí a lesostepí. Původně pochází z území Mongolska, ale vyskytuje se i na jihu Sibiře a na jihu evropské části Ruska. Dnes se objevili i na území Číny. Pestrušky jsou hlodavci, kteří žijí podobně jako lumíkové nebo pískomilové. Jejich srst je hustá, měkká a jemná. Barva je béžová s šedou podsadou a s výrazným černým proužkem na zádech, který vede od hlavy až po velice krátký ocásek.Tento proužek mají viditelný už třídenní mláďata. Dospělý jedinec měří sedm až deset centimetrů, ocásek měří jen sedm až devět milimetrů. Uši jsou malé a mírně vystouplé. Výrazné jsou malé černé korálkové oči. Jsou aktivní především navečer a v noci, ale jejich zvědavost je vyláká z úkrytů i přes den. Někteří se dokonce naučí i rytmus chodu vaší rodiny. Když začnete šustit pytlíky, nastane v terárku běhání a panáčkování. Jsou to tvorové aktivní, velice rádi si hrají a prozkoumávají svoje obydlí. Kdo rád pozoruje své svěřence a vymýšlí pro ně zábavu, tomu mohu tyto malé neposedy jen doporučit.

Jaký je tedy návod na zdárný chov? Pestrušky v přírodě tvoří kolonie, proto doporučuji zakoupit pár. Obtížnější je chov více samečků. Pokud jsou stejného věku, k šarvátkám nedochází často, ale dospělí samečci budou mezi sebou bojovat a šikanovat se. Mírnější jsou samičky, ale i tak čas od času dojde na rozepře a vyříkání si postavení v rodině. Pokud chováme skupinu jednoho samečka a několika samiček, je rodina poklidná a spokojená. Matky si i pomáhají při výchově mladých. Naši kolonii chováme v teráriu, postačí i otevřené akvárium, protože neskáčou a nevylézají. Raději se totiž zahrabávají a tvoří podzemní nory. Jak známo, čím více prostoru, tím je náš mazlíček spokojenější. Rozměry jsou opravdu individuální, ale na rodinu 2+1 postačí rozměry 60×30×40 cm. Na dno doporučuji větší vrstvu podestýlky. Já míchám hobliny s kukuřičnou drtí, senem a skartovaným papírem (ne však novinovou drť a potištěný barevný papír). Pestruškám uděláte radost i přírodním materiálem jako je kůra, větvičky a usušené listí. Na schovávačky a lenošení můžete věnovat myšákům třeba i ponožku, raději však vypranou. Jako prolézačky se velice osvědčily roličky od toaletního papíru a vydlabaný kokosový ořech. My jsme nechali uvnitř i kokosovou dužinu. Pestrušky tak měly zábavu a okusovaly si domek. Měly přímo pohádkovou chaloupku. Dáváme jim také různé krabičky například od čaje, sušenek, ale ne parfémované. Zoubky pestrušek si totiž zpracují domek podle svých představ a věřte, že spotřeba materiálu je velká. Malí čiperové jsou velice aktivní, a proto bychom jim měli umožnit dostatek pohybu. K tomuto účelu se osvědčily kovové kolotoče, kde dokáží běhat a řádit i dva jedinci najednou bez jakéhokoliv zranění. Moje děti staví pro sportovně založené hlodavce i „agility“. Vytvoří kladinky, žebříčky a houpačky. To je pak opravdu zábavné pokoukání. Nápady a návody si určitě každý vymyslí podle své fantazie a podle toho, co je při ruce.

K ubytování postačí již zmíněný kokosový ořech nebo třeba keramický květináč. Dřevěné domečky jsou moc krásné, ale nevydrží dlouho, protože zoubky malých hlodavců vytvoří vlastní architektonické úpravy. A jak správně krmit? Pestrušky nejsou moc náročné. Dělají si zásoby, takže jsou marnotratníci a plýtvalové. Krmné dávky si každý chovatel vypozoruje, stačí se podívat, kam si své jídlo odnášejí a pak jen nadzvednout úkryt a nakouknout do spíže. Já jim občas udělám sanitární den s inventurou skladových zásob. Základem jsou především zrniny a semena (pšenice, lesknice, kukuřice, sušená granulovaná vojtěška a troška slunečnice, ale opravdu pár zrníček). Ve svém chovu si krmiva míchám sama. Jsou menší výdaje, máte jistotu, že zrní není závadné a hlavně připravíte to, co vašim hlodavcům chutná. Můžete využít i pár zrnek nevařené rýže a nějakou luštěninu, co máte právě při ruce. Dále zelené krmení a zeleninu, hmyz (moučné červy, cvrčky, zophobase) a vitamíny (Roboran, NutriMix). Mně se nejvíce osvědčily minerální kostičky. Pro ostré zoubky nabídneme tvrdý chléb nebo větvičky. Nic nezkazíte i solí pro hlodavce, kterou zakoupíte v zooprodejnách. Samozřejmostí je čerstvá voda v napáječce.

Jak se říká, k dobré pohodě a životu patří i láska. Ano, pokud se budou mít naši svěřenci dobře, obdarují nás malými růžovými tvorečky. Pestrušky mají dobrou reprodukci. Rodí obvykle čtyři až osm mláďat. Odchov mláďat probíhá bez problémů, i když chováte více jedinců pohromadě. Březost trvá asi dvacet dní. Po porodu můžete samečka odstavit, stačí jen na pár dní, aby si maminka odpočinula a v klidu se věnovala odchovu. Není to ale nutnost. Spárovaní jedinci vycházejí dobře, samečci jsou ovšem velice nevstřícní k mateřským povinnostem a kojící maminku obtěžují svými sexuálními tužbami. Pohlaví jedinců lze rozlišit poměrně snadno. V dospělosti mají samci znatelně vidět varlata. Samičky jsou v dospělosti větší. Dožívají se dvou až tří roků. Dříve umírají samičky, a to z důvodu častých porodů.

Pestrušky trpí často obezitou a také diabetes, proto se vyvarujte sladkých poživatin a sladkého ovoce. Neříkám, že nesmíme zvířátkům život osladit, ale opravdu raději s mírou. Pokud mají naše zvířátka dostatek pohybu, čistotu a lásku, nemusíte se obávat nějakých zdravotních neduhů. Jsou to houževnatí a odolní tvorečkové. Za dobu mého chovu jsem nezaznamenala žádné zdravotní problémy. Určitě se stane, že se dva jedinci trochu poperou, ale i zde je lehká záchrana. Rváče rozdělíme, šrámy ošetříme dezinfekčním prostředkem a do námluv budou kluci jako ze škatulky.

Pestrušáci vám přichystají hezké chvíle a budou vděčni za vaši lásku. Jsou vhodní i pro děti, ale podotýkám, spíše pro děti asi od šesti let. Malé dětičky by je mohly svou láskou až umačkat nebo je zbytečně zranit. Navíc jsou opravdu dobří běžci, slídilové a mistři úkrytů. Když se ale malá ratolest do tohoto drobečka zamiluje, doporučuji dětem nosit kapsičku na bříšku, kde se mají pestrušky jako v bavlnce a můžeme s nimi i na výlet.

Když vás toto zvířátko osloví svou krásou, způsobem života a snad i zláká k chovu, vítám vás mezi námi – chovateli exotických hlodavců. Jestliže jste si jen početli, děkuji vám za to a někdy na viděnou na výstavách nebo burzách.

Autor textu: Hana Štrymplová
Autor fotografií zdroj: Hana Štrymplová
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru