Zvířata

Zvířata na krytíChovatelské stanice

Články a atlasy

Kontakt

Podpora a bezpečnost - kontakt
Zvířata na prodejVšechna zvířata na prodej
iFaunaiFauna
Plemena morčat
Sdílet:

Plemena morčat

Většinu domácností sdílejí s lidmi i jejich domácí mazlíčci. Nejčastějším rodinným miláčkem je pes, u kterého je známo více než tisíc plemen. Velmi oblíbeným je však i zvířátko podstatně menší, které se těší velké oblibě zejména u dětí díky své komunikativnosti. Jde o morče domácí, které se u nás chová v mnoha různých variantách. Málokdo ví, že i chov morčat probíhá řízeně a že existuje mnoho různých svazů a spolků, které chovatele morčat sdružují, pořádají různé akce a také výstavy. Tato morčata mají průkaz původu a jsou to morčata ušlechtilá neboli čistokrevná. Základní rozdělení plemen morčat je na dlouhosrstá a krátkosrstá.

Krátkosrstá morčata

Hladká
Srst je souměrně krátká, hladká, lesklá a nepřesahuje délku tři centimetry. V srsti nejsou žádné vírky nebo pěšinky.

Rozeta
Na tomto plemeni jsou charakteristickým znakem rozety (vírky), které jsou pravidelně rozloženy po celém těle. Morče má mít osm rozet, a to v následujícím rozložení: dvě jsou na hřbetě z obou stran páteře, dvě jsou na bocích, dvě na kyčlích a dvě na zadečku. Na čele mají rozetová morčata nepravý vírek, který zarůstá, a chloupky rostlé dopředu tvoří ofinku. Toto plemeno je považováno za jedno z nejsložitějších ke šlechtění.

Rex, americký (US) teddy
Srst rexů je hrubá a krepovitá a roste kolmo od těla. V srsti nejsou žádné rozety nebo pěšinky. Americký teddy je vzhledově totožný s rexem, rozdíl je pouze genetický.

Švýcarský teddy
Plemeno švýcarský teddy je typické polodlouhou srstí, jejíž délka je asi šest centimetrů. Srst je hustá, měkká a krepovitá, roste kolmo od těla. V srsti tohoto plemene nejsou žádné rozety ani pěšinky. Tolerována je pouze čelní rozeta, která se v dospělosti v husté srsti ztrácí.

Americký a anglický crested
Srst crestedů je stejná jako u hladkých morčat. Výjimku tvoří pouze čelní rozeta, tzv. korunka, která je na hlavě morčete. Korunka je u amerického cresteda vždy v bílé barvě, a tak ostře kontrastuje s ostatní barvou srsti. Anglický crested je v podstatě kopií cresteda amerického, ovšem s tím rozdílem, že barva korunky je stejná jako ostatní části těla, a netvoří tak kontrast s ostatní barvou srsti.

Dlouhosrstá morčata

Šeltie, coronet
Plemeno šeltie má hladkou rovnou srst, která je souměrně dlouhá a dorůstá délky asi dvacet centimetrů. Dlouhá srst narůstá od temene hlavy a za ušima spadá podél těla volně dolů. Srst na hlavě je kratší a dlouhá pouze na tvářích, tzv. licousy. Coronet má délku a strukturu srsti stejnou jako šeltie, rozdílem je pouze korunka, která je na hlavě morčete.

Peruánec
Toto plemeno má také krásnou dlouhou srst a na kyčlích má dvě vedle sebe umístěné rozety, proto srst roste obráceně od zádi k hlavě. Na čele je nepravý vírek, který tvoří společně s obráceně rostlou dlouhou srstí ofinku. Této ofině se říká „pony“.

Texel, merino
Texel má zvlněnou, krepovitou srst, jednotlivé pramínky se stáčejí do spirál. Srst dorůstá délky asi 20 cm a roste kolmo od těla. Dlouhá srst narůstá od temene hlavy a za ušima spadá podél těla volně dolů. Merino se od texla liší pouze čelní rozetou – tedy korunkou.

Alpaka
Alpaka má délku a strukturu srsti stejnou jako texel a merino. Na kyčlích má ale vírky stejně jako peruánec, a proto si ji můžeme představit jako kudrnatou variantu právě plemene peruánec.

Morčata saténová
Takovou „zvláštností“ mezi plemeny morčat jsou morčata saténová. Saténová struktura se vyskytuje ve všech plemenech, barvách a kresbách. Díky saténovému faktoru je každý jednotlivý chlup dutý a tenčí. Z tohoto důvodu se světlo odráží na srsti jiným způsobem, barvy se zdají tmavší a intenzivnější a vzniká brilantní lesk. Přestože jsou chlupy v saténové struktuře velmi tenké, jemné a hedvábné, musí být srst hustá s rovnoměrným saténovým leskem.

Další zajímavá plemena doposud neuznaná standardem

Skinny
Toto plemeno bylo vyšlechtěno v Kanadě a dnes se těší čím dál větší oblibě. Skinny je bezsrsté, jen na nose, uších nebo nožkách se objevuje srst. Jsou velmi vhodným mazlíčkem do domácností, kde jsou alergici.

Baldwin
Toto plemeno pochází z USA a je oproti skinny absolutně holé. Baldwini bývají menší než skinny, jejich kůže je na dotek poněkud gumová, není hladká a jemná jako u skinny a tvoří se na ní vrásky a záhyby. Mláďata se rodí zcela osrstěná a postupně od pátého dne srst ztrácejí směrem od hlavy. Do věku dvou měsíců musí být úplně holá. U nás je toto plemeno stále ještě vzácností.

Cuy
Patří mezi obří plemena morčat, jejichž váha se pohybuje mezi 1900–2500 g. Cuy morčata se od ostatních morčat mohou lišit i počtem prstů na končetinách. Klasické morče má na přední noze čtyři prsty a na zadní tři, kdežto cuy mohou mít prstů šest nebo i sedm. Polydaktilie (mnohoprstí) je u cuy morčat genetickou chybou, která je spojena s obřím růstem.

Lunkarya
Lunkarya se vyznačuje velmi tvrdou, stojatou a hustou srstí. Tento druh srsti vznikl ve Švédsku. Vyskytuje se u druhů šeltie-lunkarya, coronet-lunkarya a u nás je nejvíce rozšířena jako lunkarya–peruánec.

Zdroje:

ČSCH Ústřední odborná komise chovatelů morčat a jiných drobných hlodavců: Standard plemen a barevných rázů morčat. Verze k 1. 1. 2008. 52 s.



 

Autor textu: ing. Veronika Staňková
Autor fotografií zdroj: ing. Veronika Staňková
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru
Přihlaste se k odběru